Fact Check: Minister Erik Tomáš NEVZAL mimovládkam možnosť príjmať dve percentá z dane

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Minister Erik Tomáš NEVZAL mimovládkam možnosť príjmať dve percentá z dane Nebol To Zákaz

Znemožnil minister sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš mimovládnym organizáciám čerpať príspevok z dvoch percent z dane? Nie, to nie je pravda: Mimovládne organizácie aj naďalej môžu čerpať príspevok, ktorý im ľudia majú možnosť darovať vo forme dvoch percent zo zaplatenej dane z príjmu. Minister Tomáš však navrhol, že by Slováci mohli tieto peniaze darovať aj svojim rodičom na dôchodku. Tento návrh zatiaľ nebol prijatý a vo vládnej koalícii na ňom nie je zhoda.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 9. novembra 2023. Takto sa príspevok začínal:

Takto tlieskam Erikovi Tomášovi, ktorý práve vzal mimovládnym organizáciám možnosť čerpať dve percentá, kvôli ktorým ožobračovali v podstate aj slovenských dôchodcov.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-12-11 at 18.00.57.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Dec 11 17:00:57 2023 UTC)

Na Slovensku platí, že fyzické aj právnické osoby môžu odkázať 2% zo svojej zaplatenej dane z príjmu organizácii zapísanej v zozname prijímateľov, ktorý každoročne zverejňuje Notárska komora.

Ak by začal návrh Erika Tomáša od budúceho roka platiť, po novom, by si ľudia mohli vybrať, či tieto peniaze darujú mimovládnym organizáciám alebo rodičom. V minulosti sa mal rodičovský dôchodok financovať z odvodov do Sociálnej poisťovne.

Mimovládne organizácie by tým prišli o 40 až 50 miliónov eur, čo pre niektoré predstavuje existenčné riziko. Aj keby navrhované zmeny začali platiť, neplatilo by, že by minister celkom znemožnil mimovládnym organizáciam prispievať dvomi percentami z dane. Na tlačovej konferencii dokonca vyzval občanov, aby naďalej pokračovali v podpore mimovládnych organizácií, ak už teraz pripsievajú.

Proti návrhu ministra Erika Tomáša sa kriticky ozval napríklad predseda koaličnej Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý so zrušením rodičovského príspevku nesúhlasí.

Neziskový sektor spustil petíciu, ktorou sa bráni voči potenciálnej strate príjmov.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš