Fact Check: Volebná kalkulačka NENADRŽIAVA len strane Progresívne Slovensko

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Volebná kalkulačka NENADRŽIAVA len strane Progresívne Slovensko Nenadržiava

Je volebná kalkulačka nastavená tak, že všetkým ľuďom v nej vychádza Progresívne Slovensko? Nie, to nie je pravda: Reportéri Lead Stories skúšali volebnú kalkulačku niekoľkými rôznymi spôsobmi a vždy vyšli iné preferencie. To dokazuje, že nejde o volebný podvod, ktorý by ľudí lákal voliť stranu Progresívne Slovensko. Zástupkyňa platformy pre Lead Stories uviedla, že cieľom volebnej kalkulačky nie je poskytovať konkrétne odporúčania, ale slúžiť ako nástroj na porovnanie postojov rôznych politických strán k rôznym témam.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 6. júna 2024 s titulkom "Volebná kalkulačka. Podvod stavaný pre podporu PS". Vo videu sa nachádza nasledovné tvrdenie:

Ale tieto volebné kalkulačky sú tak postavené, aby 95 percent nechápajúcich dostalo odpoveď, že Progresívne Slovensko.

Keby ste hlasovali za všetko, čo vám táto kalkulačka odporučí, tak by ste zrazu zistiil, že máte prakticky stopercentnú zhodu s Progresívnym Slovenskom.

Priatelia sú to brutálne podvody a dávajte na vlastný rozum. Ideálne, ak nerozumiete politike, tak si tú kalkulačku radšej ani nezapínajte, lebo to môže spôsobiť obrovské škody. Takýmto minimálnym spôsobom chcem aspoň upozorniť na tieto nežiadúce vplyvy internetových mágov, ktorí sú možno podriadenými tam v Bruseli.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-26 at 12.37.25.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jun 26 10:38:25 2024 UTC)

Volebná kalkulačka je jednoduchý, zvyčajne internetový test, ktorý porovnáva vaše politické postoje s postojmi politických strán alebo politikov. Na Slovensku a v Českej republike ju vyvíja a prevádzkuje spolok kohovolit.eu od roku 2006. Vytvorili už vyše 100 volebných kalkulačiek pre európske, prezidentské, parlamentné, regionálne a komunálne voľby.

Lead Stories dostala 9. augusta 2024 vyjadrenie v mene spoločnosti od dátovej analytičky Kateřiny Mahdalovej: „Postup je transparentný a umožňuje voličom spravodlivé porovnanie všetkých relevantných strán."

Spoločnosť na stránke explicitne píše: "Volebná kalkulačka je iba informačná služba a nie je jej cieľom dávať konkrétne volebné odporúčania."

Zástupca vedúceho Medzinárodného politologického ústavu Masarykovej univerzity Peter Spáč pre Lead Stories tvrdí, že volebné kalkulačky merajú pozície strán na konkrétne témy podľa toho, čo politické strany buď sami tvorcom kalkulačiek poskytli, alebo sa pozície strán - ak nie sú ochotné odpovedať - musia odvodiť z ich programov alebo iných dokumentov. Tie sú porovnávané s pozíciami, ktoré na dané otázky uvedú respondenti. "Typicky respondenti ešte po zodpovedaní všetkých otázok vyznačujú váhu jednotlivých tém v kalkulačke, ale nemusí to byť povinný krok. Vážením sa niektoré témy stanú vo výslednom výpočte významnejšími ako iné. Samozrejme, kalkulačka sa dá nastaviť tak, aby len budila zdanie reálneho výpočtového procesu, ale ten by nemal žiadnu rolu a vo výsledku by uvádzala úplne náhodné hodnoty a dávala niektoré strany vyššie, ale neexistuje dôvod, prečo by to niekto takto robil, keďže by tým celý svoj projekt pochoval," tvrdí Spáč a dodáva, že ak niekto obviňuje tvorcov kalkulačiek z uvedených praktík, mal by preukázať, že aj odpovede blízke určitým stranám negenerujú blízkosť respondentov k týmto stranám. "Inak je to obviňovanie bez reálneho základu."

Andrej Findor, docent v Ústave európskych štúdií a medzinárodných vzťahov Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave, pre Lead Stories dodáva, že existujú dva dôvody prečo je málo pravdepodobné, že spomínaná volebná kalkulačka zvýhodňuje Progresívne Slovensko.

Po prvé je transparentnosť. "Na svojich stránkach vysvetľujú spôsob akým vznikla a akú metodiku výberu a tvorby otázok používa. Takisto vysvetľujú svoj tzv. agregačný algoritmus. t.j. spôsob vypočítania zhody medzi odpoveďami respondentov/iek a kandidátmi alebo stranami. Dokonca popisujú aj korekčný mechanizmus, ktorý zlepšuje spoľahlivosť kalkulačky pomocou vyradenie chybných otázok," povedal Findor. Okrem toho zdôraznil skúsenosti, ktoré združenie KohoVolit.eu má, pretože robí volebné kalkulačky od roku 2006 pre rôzne typy volieb a spolupracuje na inovovaní kalkulačky s inými organizáciami česko.digital a Memo98

"Myslím, že oba tieto faktory umožňujú dostatočnú mieru vonkajšej kontroly, ktorá zabraňuje zaujatosti v prospech akejkoľvek politickej strany," dodal Findor.

Platforma kohovolit.eu odporučila reportérom Lead Stories, ako si každý sám môže preveriť či kalkulačka nadržiava jednej strane. Uviedli:

Ak niekto tvrdí, že naša kalkulačka preferuje konkrétne strany, stačí si ju vyskúšať a presvedčiť sa o opaku. Kalkulačku si totiž môže overiť každý sám. Stačí jednoduchý test: skúste najprv odpovedať na všetky otázky "áno", a potom na všetky "nie". Výsledky Vám ukážu dva zoznamy strán, ktorých poradie bude presne opačné. Ak by kalkulačka zvýhodňovala niektorú stranu, tá by sa, samozrejme, ocitla na prvom mieste vždy. Ale ako sami uvidíte, také kúzla naša kalkulačka nevie.

Reportéri Lead Stories skúšali 26. júna 2024 odpovedať na otázky vo volebnej kalkulačke rôznymi spôsobmi. Tu sú tri výsledky:

Konzervatívnejším odpovediam vyšla ako najbližšia strana My Slovensko

Screenshot 2024-06-26 at 13.05.34.png

(Zdroj: Screenshot výsledkov volebnej kalkulačky vyhotovený Wed Jun 26 11:20:12 2024 UTC)

Pri progresívnejších odpovediach vyšla strana Volt SKScreenshot 2024-06-26 at 13.04.43.png

(Zdroj: Screenshot výsledkov volebnej kalkulačky vyhotovený Wed Jun 26 11:24:28 2024 UTC)

Po zadaní "áno" na polovicu otázok a "nie" na druhú vyšla Kresťanská únia

Screenshot 2024-06-26 at 13.03.49.png(Zdroj: Screenshot výsledkov volebnej kalkulačky vyhotovený Wed Jun 26 11:32:12 2024 UTC)

Metodológia zostavovania volebnej kalkulačky

Spoločnosť Koho Volit píše, že pri tvorbe volebnej kalkulačky sú výber a formulácia otázok kľúčovými. Tie najskôr zasielajú stranám alebo kandidátom. Neskôr vyhodia otázky, pri ktorých existuje medzi kandidátmi zhoda, pretože takéto otázky ich nerozlišujú. Napokon sa vyradia otázky, ktoré sa nepodarili alebo sa príliš podobajú.

Mahdalova vysvetlila, ako prebieha zaradzovanie politikov do kategórií, podľa otázok, na ktoré odpovedajú:

Kandidáti odpovedajú buď podľa toho, ako by to podľa nich malo byť v ideálnom svete, alebo podľa toho, čo považujú za reálne prijateľné. Pred každými voľbami oslovujeme všetkých kandidátov bez výnimky. Tí, ktorí neodpovedia, sú nakoniec zaradení do kategórií pomocou takzvaných expertných odpovedí založených na verejne dostupných informáciách o ich stanoviskách. Tento postup je transparentný a umožňuje voličom spravodlivé porovnanie všetkých relevantných strán.

Na webovej platfrome kohovolit.sk vysveľujú aj ako funguje výhodnotenie odpovedí:

  • Otázka, na ktorú volič neodpovie "áno" alebo "nie", sa do výpočtu nezapočítava.
  • Ak na otázku odpovie "áno", strany alebo kandidáti, ktorí tiež odpovedali "áno", získajú jeden bod. Strany alebo kandidáti, ktorí odpovedia "nie", strácajú jeden bod.
  • Ak odpoviete "nie", strany alebo kandidáti, ktorí tiež odpovedali "nie", získajú jeden bod. Tí, ktorí odpovedia "áno", strácajú jeden bod. Strany alebo kandidáti, ktorí neodpovedali "áno" alebo "nie", nezískavajú ani nestrácajú žiadne body.
  • Potom sa pre každú stranu alebo kandidáta spočítajú body za všetky otázky, na ktoré ste odpovedali "áno" alebo "nie", a výsledok sa vydelí počtom takýchto otázok.
  • Takto sa získa zhoda medzi -100% a 100%. Kvôli pohodlnosti sa zhoda prepočíta na rozsah od 0% do 100% vydelením dvoma a pripočítaním 50% pre kalkulačky od polovice roka 2013.

Pri každej otázke alebo hlasovaní má volič možnosť nastaviť, aká dôležitá je preňho zhoda, t. j. váhu so špecifickou témou s akou má byť zahrnutá do celkového súčtu zhody. Každej z dvoch úrovní dôležitosti (normálna, vysoká) sa priradí váha a celkový konsenzus je potom váženým priemerom konsenzu v každej otázke alebo hlasovaní.

Nastavenie váh je také, že vysoká dôležitosť má dvojnásobnú váhu v porovnaní s bežnou dôležitosťou. Môže sa stať, že volič dosiahnete rovnakú zhodu s dvoma alebo viacerými stranami alebo osobami. V takom prípade sa poradie strán alebo osôb v zobrazení výslednej zhody určí náhodne.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš