Fact Check: Polárna žiara na Slovensku NIE je súčasťou cyklických zmien planéty

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Polárna žiara na Slovensku NIE je súčasťou cyklických zmien planéty Silná búrka

Bolo na Slovensku vidieť polárnu žiaru pre klimatické zmeny, ktoré sa opakujú každých 12-tisíc rokov? Nie, to nie je pravda: Polárna žiara bola dobre viditeľná z veľkej časti Európy pretože výron koronálnej hmoty CME zo Slnka pri reakcii s magnetosférou Zeme spôsobili silnú geomagnetickú búrku.

Toto tvrdenie a objavilo vovideu (archivovanom tu) na TikToku kde bolo publikované účtom @dominik_jabra 7. novembra s titulkom "Červená výstraha na oblohe". Takto sa začínal:

Priatelia, určite ste si mnohí všimli, že sa nám tento rok nad hlavami odohrávalo niekoľkokrát zaujímavé nebeské divadlo. Konkrétne sa jednalo o červené polárne žiare. Tento jav vypovedá, že dochádza k interakcii atmosférického kyslíka už aj v našom miernom pásme, čo je veľmi zlé znamenie.

Snímka obrazovky 2023-11-10 o 14.44.47.png

(Source: Screenshot z TikToku spravený v piatok 10. novembra o 16:41:12 2023 UTC)

Silná polárna žiara nad Slovenskom nebola znamenie, ani výstrahou, ale iba výsledok geomagnetickej búrky. Geomagnetická búrka je podľa iMeteo dočasné narušenie magnetického poľa Zeme spôsobené zmenami hustoty slnečného vetra a aktivity Slnka. Zem zasiahol v ten víkend dvojitý úder, ktorého výsledkom bola geomagnetická búrka triedy G3, ktorá bola práve intenzívnejšia počas nedele, informuje špecializovaný portál Space Weather.

Konšpirácia o cyklickej zmene klímy a jej dopadoch je súčasťou väčšieho konšpiračného celku spadajúceho pod skupinu, ktorá sa nazýva Tvorivá spoločnosť (Creative Society).

Konšpiračné hnutie často hovorí o klimatických témach, ale nezverejňujú autorov svojich štúdií, využívajú pseudovedu a ich zistenia neprechádzajú štandardným recenzným procesom, ako v bežných vedeckých prácach, píše portál The Spectator.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš