Fact Check: Obyvatelia Československa NEMALI možnosť si ponechať pôvodné občianstvo aj po rozdelení federácie

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Obyvatelia Československa NEMALI možnosť si ponechať pôvodné občianstvo aj po rozdelení federácie Proti Zákonu

Mohli si obyvatelia Československa po rozpade krajiny vybrať, či si ponechajú pôvodné občianstvo? Nie, to nie je pravda: Keď sa Československo v roku 1992 rozdelilo, občania museli mať pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami české alebo slovenské občianstvo. Neexistovala možnosť ponechať si československé občianstvo.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) kde bolo publikované účtom @viktorgaraj1 11. decembra 2023. Majiteľ účtu v ňom povedal:

Tri roky sme mali možnosť odmietnuť ten ich falzifikát, tú ich ID kartu, čo sme vôbec nevedeli...
...Prečo nám nikto nepovedal, keď sme odovzdávali občianske preukazy, že nemusíte ten občiansky odovzdávať, ale môžete prijať druhé občianstvo tejto nejakej cudzej krajiny.

Video obsahuje aj popis:

Sme stále právoplatní Čechoslováci

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-12-14 at 16.55.14.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Dec 14 15:01:35 2023 UTC)

Toto tvrdenie je súčasťou širšej konšpiračnej teórie, ktorá v Česku aj na Slovensku naberá na obrátkach. Teória tvrdí, že Československo sa nikdy nerozdelilo. Ľudia, ktorí jej veria, hovoria, že nemusia splácať hypotéky alebo používajú falošné československé občianske preukazy. Práve takým preukazom sa zviditeľnil aj Viktor Garaj z videa na TikToku.

Fotografia kartičky, ktorá nie je platným preukazom sa rozšírila po sociálnych sieťach a novinových článkoch.

Image

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš