Fact Check: Holandská strana za práva zvierat NEPROPAGUJE zabíjanie dobytka kvôli "ochladeniu planéty"

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Holandská strana za práva zvierat NEPROPAGUJE zabíjanie dobytka kvôli "ochladeniu planéty" Manipulácia

Šíri holandská politická strana bojujúca za práva zvierat Partij voor de Dieren myšlienku, že ak by ľudia vyzabíjali všetok dobytok, planéta by sa ochladila? Nie, to nie je pravda: Holandská strana propaguje lepšie životné podmienky pre dobytok počas horúcich dní a zníženie produkcie mäsa pre vyššiu udržateľnosť poľnohospodárstva.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu a tu) na TikToku, kde bolo zverejnené 25. júla 2024. Slovenský europoslanec Milan Mazurek (Republika) v príspevku povedal:

Priatelia, práve som si prevzal kanceláriu v Bruseli a som presvedčený o tom, že predo mnou ju musel mať nejaký pacient psychiatrickej liečebne, lebo som v nej objavil takéto nápisy, na ktorých stojí: Less Meat, Less Heat, teda v preklade Menej mäsa, menej tepla. Zoberte si, že na svete reálne existujú ľudia, ktorí veria tomu, že ak by sme vyzabíjali kravy a dobytok vo všeobecnosti, tak sa planéta ochladí a bude nám menej teplo. Jednoducho bude chladnejšie.
Kto verí takýmto blbostiam, nie je normálny a patrí na nejakú formu liečenia.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-07-29 at 15.59.14.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Jul 29 13:59:14 2024 UTC)

Strana Partij voor de Dieren, v preklade Strana za zvieratá, vo svojom blogu z roku 2019 s titulkom "Mari­anne's Blog: Less meat, less heat!" (archivované tu) píše, že kým sa ľudia počas letných horúčav radi ochladia v bazéne, mnohé zvieratá sú uzavreté vo veľkých počtoch a natesno v priemyselných chlievoch či prepravných kamiónoch.

Navrhuje preto, aby farmári chovali menej zvierat a to tak, aby mali kvalitný výbeh, prístrešok a dobrý život. Vo svojom programe (archivované tu) strana ďalej navrhuje, aby ľudia jedli menej mäsa, pretože veľkochov spôsobuje zvieratám utrpenie, prispieva k emisiám skleníkových plynov a je náročný pre životné prostredie.

Nikde však nenabáda, aby sa zvieratá zabíjali a ani nepíše, že by sa vďaka tomu Zem ochladila.

Interpretácia sloganu, ktorú zverejnil slovenský europoslanec Milan Mazurek (Republika) je manipuláciou, ktorá odvádza pozornosť od faktov, že chov dobytka - špeciálne hovädzieho, má negatívny dopad na klímu aj životné prostredie.

Poľnohospodárstvo je globálne zodpovedné za približne 22% celkových emisií (archivované tu). V objeme emisií, ktoré vypúšťa do atmosféry, je to tretí najväčší sektor, napísala v stanovisku pre Lead Stories expertka pre životné prostredie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, Kristína Tinhauzer.

Emisie metánu z trávenia potravy prežúvavcami tvoria z tohto podielu 5 percent emisií, pričom najviac ho produkuje hovädzí dobytok. Metán je silný skleníkový plyn, ktorý má oveľa väčší potenciál otepľovania (28-krát väčší) ako oxid uhličitý, vysvetľuje Tinhauzer.

Výroba (archivované tu) hovädzieho mäsa si vyžaduje veľa pôdy, vody (archivované tu) a energie a produkuje značné množstvo odpadu, preto je nevyhnutné zlepšiť jej udržateľnosť na celom svete.

Zvieratá vo veľkých počtoch potrebujú aj veľa krmiva. Aby sa krmivo mohlo pestovať, chovatelia odlesňujú (archivované tu) a premieňajú lesy na poľnohospodársku pôdu.

Z lesnej pôdy sa kvôli tomu uvoľňuje do atmosféry oveľa viac CO2. Pestovanie krmiva pre dobytok často vyžaduje aj použitie hnojív, ktoré produkujú ďalší silný skleníkový plyn, oxid dusný, hovorí Kristína Tinhauzer.

Expertka preto dopĺňa, že:

Prechod na diétu s menším množstvom mäsa alebo na vegetariánsku/vegánsku diétu môže významne znížiť emisie skleníkových plynov. Zníženie spotreby mäsa by tiež mohlo znížiť tlak na pôdu a vodné zdroje, čo by malo ďalšie pozitívne environmentálne dopady.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš