Fact Check: Európska únia NEPLÁNUJE povinné očkovanie na vtáčiu chrípku

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Európska únia NEPLÁNUJE povinné očkovanie na vtáčiu chrípku Je Dobrovoľné

Plánuje Európska únia zaviesť povinné očkovanie na vtáčiu chrípku? Nie, to nie je pravda: Európska komisia v júni oznámila, že prostredníctvom spoločného obstarávania poskytuje pätnástim členským štátom Únie prístup k vakcínam proti vtáčej chrípke. Neznamená to však, že štáty sú povinné očkovať svojich občanov.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku (archivovanom tu) na TikToku 21. júna 2024 s titulkom „Vtáčia chrípka. Zažijeme podobné divadlo ako prednedávnom?". V príspevku sa nachádzalo tvrdenie:

Isto ste všetci dobre započuli o pripravovanom vakcinovaní sa proti vtáčej chrípke, ktoré už schválila Pandemická komisia v rámci Svetovej zdravotnícka organizácia. A už to aj leží národným vládam na stole, konkrétne na Slovensku, pani Dolinkovej na ministerstve zdravotníctva. A bude to predložené na vládu a samozrejme sa budú diať také procedúry, aké sa možno diali niekedy v minulosti. Bude to predložené na vládu ak ako národ dáme veľmi jasne červenú pani Dolinkovej a jej prípadným aktivitám vo vzťahu k povinnému očkovaniu, tak ani ona sa nezmôže na takúto šikanu slovenského národa

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-07-04 at 12.34.18.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jul 4 12:34:18 2024 CET)

Úrad Komisie pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) podpísal (archivované tu) 11. júna 2024 zmluvu na nákup 665-tisíc dávok vakcíny proti vtáčej chrípke od spoločnosti Seqirus, s možnosťou nákupu ďalších 40 miliónov dávok počas platnosti zmluvy. Táto zmluva zabezpečuje členským štátom Európskej únie prístup k vakcínam na prevenciu vtáčej chrípky.

Vakcína je určená pre osoby najviac vystavené potenciálnemu prenosu vtáčej chrípky z vtákov alebo zvierat na ľudí (zoonóza). Patria k nim pracovníci hydinárstva a veterinári. Cieľom je zabrániť šíreniu vtáčej chrípky v Európe a ochrániť občanov a ich živobytie. "Očkovacia látka je jediná preventívna zoonotická očkovacia látka proti vtáčej chrípke, ktorá je v súčasnosti povolená v EÚ," píše sa v tlačovej správe Európskej komisie.

Na tomto nákupe sa podieľa pätnásť členských štátov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru. "Zmluva umožňuje každej zúčastnenej krajine zohľadniť ich kontext verejného zdravia a objednať vakcíny v závislosti od vnútroštátnych potrieb. Zmluva bude trvať najviac 4 roky," píše sa ďalej v správe Komisie.

Na žiadosť členského štátu sú aktuálne pripravené zásielky do Fínska, kde budú okamžite očkovaní pracovníci v ohrození. Potom sa vakcíny rozpošlú do ďalších zúčastnených krajín.

Spoločnosť Seqirus UK Ltd má v celej EÚ povolenie na používanie tejto vakcíny pre dospelých, ktorá chráni pred chrípkou spôsobenou vírusom chrípky typu A, kmeňa H5.

Táto dohoda zabezpečuje podľa Európskej komisie spravodlivý prístup k zdravotníckym opatreniam, zlepšuje bezpečnosť dodávok a vyrovnáva ceny pre zúčastnené krajiny. Zároveň prispieva k lepšej pripravenosti na zdravotné krízy a pandémie v rámci EÚ.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš