Fact Check: Na olympijskom zápase v džude NEZÁPASILA žena s mužom

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Na olympijskom zápase v džude NEZÁPASILA žena s mužom Férová súťaž

Prehrala džudistka Angelika Szymanska zápas na Olympiáde, pretože bojovala s mužom? Nie, to nie je pravda: Poľka Angelika Szymanska prehrala na turnaji v Paríži zápas v druhom kole s Mexičankou Priscou Awitiovou Alcarazovou. Szymanska potvrdila pre reportérov Lead Stories, že to bol férový zápas medzi dvomi ženami. Alcarazovú dlho pozná a podľa jej slov vyhrala, pretože bola v lepšej kondícii.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 3. augusta 2024. V príspevku sa nachádzalo:

Poľská džudistka Angelika Szymanska, majsterka Európy, ktorá ašpirovala na zlatú olympijskú medailu potom, čo ju vyradil zo súťaže Mexičan, ktorý sa identifikoval ako žena.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-08-08 at 11.55.34.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Aug 8 09:57:00 2024 UTC)

Angelika Szymanska prehrala v osemfinále džuda v kategórii do 63 kg s Mexičankou Priscou Awiti Alcarazovou. Na internete sa takmer okamžite začali šíriť narážky, že Mexičanka nie je žena. Príspevok poľského právnika a poslanca strany Právo a spravodlivosť Pawla Jabłońského dosiahol takmer 800 000 zobrazení. Písalo sa v ňom:

A tu je "športovkyňa", ktorá dnes porazila poľskú reprezentantku v džude - a potom získala olympijskú medailu. Čo si o tom myslíte?

Screenshot 2024-08-08 at 12.19.20.png

(Zdroj: Screenshot z platformy X vyhotovený Thu Aug 8 12:24:00 2024 ECT)

Szymanská odpovedala Lead Stories na otázky ohľadom férovosti zápasu:

Neakceptujem ani nepodporujem žiadnu formu nenávisti, ktorá je namierená proti mojej oponentke. Všetky obvinenia a narážky sú nevhodné. Poznáme sa už roky, trénujeme spolu na medzinárodných tréningových kempoch a viem, že Prisca je pracovitá a odhodlaná žena, ktorá si svoj úspech plne zaslúži.

Okrem toho Szymanská reagovala aj na svojich sociálnych sieťach. Ako napísala, chápe, že niektoré odkazy mali za cieľ ju potešiť a pozdvihnúť jej náladu, pretože Poliaci videli šancu vyhrať. Avšak neschvaľuje žiadnu formu hecovania, ktorá sa zvalila na jej oponentku.

Screenshot 2024-08-08 at 12.29.11.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený Thu Aug 8 12:29:00 2024 ECT)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš