Fact Check: Medzinárodný súdny dvor NETVRDÍ, že Rusko nie je agresor

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Medzinárodný súdny dvor NETVRDÍ, že Rusko nie je agresor Nerozhodol

Rozhodol Medzinárodný súdny dvor v Haagu, že Rusko nie je agresor vo vojne na Ukrajine? Nie, to nie je pravda: Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nevyhlásil, že Rusko nebolo agresorom vojny. V rozhodnutí z 31. januára tohto roku však nevyhovel Ukrajine, ktorá obvinila ruskú vládu zo zostrelenia letu MH17.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom prezidentského kandidáta Štefana Harabina s názvom @harabinharabin 27. februára 2024. V popise príspevku sa nachádzalo nasledovné tvrdenie:

Rusko nie je agresor. Rozhodol súd v Haagu. Neviem prečo aj štátni funkcionári v tejto otázke klamú.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-03-05 o 10.49.43.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Mar 5 09:51:04 2024 UTC)

V roku 2017 obvinila Ukrajina Rusko z financovania terorizmu (archivované tu) na svojom území. Kyjev požiadal súd, aby Moskvu považoval za zodpovednú za financovanie separatistov na východnej Ukrajine, ktorí údajne vykonávali teroristické aktivity, a aby zaplatila odškodnenie za útoky, vrátane zostrelenia lietadla Malaysia Airlines Flight MH17 v júli 2014.

Dňa 31. januára 2024 Medzinárodný súdny dvor vydal rozhodnutie (archivované tu) týkajúce sa financovania terorizmu a rasovej diskriminácie zo strany Kremľa. Súd v rozhodnutí odmietol uznať obvinenia (archivované tu) Ukrajiny, že ruská vláda nesie zodpovednosť za zostrelenie letu MH17, avšak nepotrvdil, že by Rusko nebolo agresorom vojny.

Sudcovia skonštatovali, že Rusko porušilo protiteroristickú zmluvu OSN tým, že nevyšetrilo dôveryhodné obvinenia o možnom financovaní teroristických aktivít zo strany Ruska na Ukrajine. Sudcovia taktiež prikázali Rusku vyšetriť akékoľvek pravdepodobné obvinenia z financovania terorizmu, ale zamietli žiadosť Ukrajiny o kompenzáciu.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš