Fact Check: Denník N NEUVEREJNIL článok o tajnom stretnutí extrémistov v Londýne

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Denník N NEUVEREJNIL článok o tajnom stretnutí extrémistov v Londýne Nenapísali

Uverejnilo slovenské médium Denník N článok o tajnom rokovaní extrémistov o vystúpení z Európskej únie? Nie, to nie je pravda: Denník N takýto článok nikdy neuverejnil. Nedá sa nájsť na webe ani v archíve člíánkov a denník potvrdil reportérom Lead Stories, že podobný článok nepublikoval.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 22. júna 2024. V príspevku bola snímka obrazovky, ktorá vyzerala ako článok Denníka N s titulkom:

Tajný zraz extrémistov v Londýne, Laššáková a Bombic jednali o vystúpení z EÚ, Bombic navrhol anglický model cez známe nástupište Harryho Pottera

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-07-25 at 11.48.19.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Jul 25 09:49:36 2024 UTC)

Na snímke, ktorá pripomína článok z webu Denníka N, nie je uvedený autor článku, čo sa vymyká pravidlám, ktorými sa médium riadi. Zrejme ide o photoshop, ktorý zdieľal trestne stíhaný hoaxer Danny Kollar. Pre Lead Stories to potvrdil aj editor Denníka N Filip Struhárik:

Články uvedené vo videu Denník N nikdy nezverejnil. Ide o o falzifikáty, navyše so štylistickými chybami, ktoré autor videa zvykne používať pri šírení lží a manipulácií.

Tvorca videa sa vysmieva titulku falošného článku a vo videu dokonca sám ide na nástupište londýnskej stanice King's Cross, ktoré nadväzuje na ságu o Harrym Potterovi, aby údajný článok zosmiešnil. Z videa však jasne nevyplýva, že samotný titulok článku bol zmanipulovaný a že takýto článok v skutočnosti nikdy nebol publikovaný.

Autorom videa je Daniel Bombic, ktorý vystupuje na internete pod pseudonymom Danny Kollár. Vydané sú naňho tri európske zatýkacie rozkazy (archivované tu) na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania citlivých osobných údajov.

Videá, ktorá Daniel Bombic publikuje na platformách ako TikTok či Telegram, sú zvyčajne vulgárne a obsahujú osobné útoky na konkrétnych ľudí či antisemické a homofóbné výroky. Lead Stories už v minulosti vyvrátilo niekoľko lží, ktoré šíril (pozri tu a tu).

Bombic v minulosti opakovanie podporil vládnu stranu Smer a s členmi strany sa zúčastil (archivované tu) aj spoločných relácií.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš