Fact Check: NIE SÚ dôkazy o tom, že Európska komisia prikázala Ukrajine zastaviť tok ropy na Slovensko

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE SÚ dôkazy o tom, že Európska komisia prikázala Ukrajine zastaviť tok ropy na Slovensko Bez Dôkazov

Zakázala Európska únia Ukrajine dodávať ropu Slovensku a Maďarsku? Nie, to nie je pravda: neexistujú dôkazy, ktoré by podporovali toto tvrdenie ani to, že transport ropy na Slovensko a Maďarsko zastavila Ukrajina.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 6. augusta 2024. V príspevku zaznelo:

Lukoil už nie je majiteľom ropy na Rusko-Ukrajinskej hranici. Je tam firma, na ktorú sa sankcie absolútne nevzťahujú, to znamená, že Kyjev, nám a Maďarsku vypol ropu úplne svojvoľne, na príkaz Bruselu.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-08-20 at 14.38.32.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Aug 20 12:38:32 2024 UTC)

Ukrajina koncom júna uvalila sankcie na Lukoil, jednu z najväčších ruských ropných spoločností, a zakázala jej akékoľvek aktivity na ukrajinskom území. Podľa zistení agentúry Bloomberg (archivované tu) však ropa, ktorá mala byť prepravená do Maďarska a na Slovensko patrila spoločnostiam Litasco SA, Tatneft-Europe AG, Blackford Corporation Ltd. a Normeston Trading SA., na ktoré sa sankcie neuplatňujú.
"V júli ruská strana zrušila plánované dodávky do Maďarska a na Slovensko, kde bola spoločnosť Litasco uvedená ako príjemca," uviedol Bloomberg na základe informácií od vlastných zdrojov.
Ropa, ktorú nevlastní Lukoil, by mala pretekať cez Ukrajinu aj podľa stanoviska Európskej komisie, ktoré poslala Leadstories:
Podľa informácií, ktoré má Komisia v súčasnosti k dispozícii, a v súlade s jej internou analýzou sa zdá, že sankcie uvalené Ukrajinou na Lukoil nemajú vplyv na prebiehajúce operácie tranzitu ropy cez Družbu, ktoré vykonávajú obchodné spoločnosti, pokiaľ Lukoil nie je formálnym vlastníkom ropy.

Viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis 1. augusta o tejto otázke podrobne rokoval aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom a neskôr dostal potvrdenie, že tranzit ropy nie je ovplyvnený.

Európska komisia pre Leadstories tiež poprela, že by sa podieľala na zastavení prepravy ropy na Slovensko a do Maďarska.

Nepodložený naratív o tom, že za zastavením ropy je Európska komisia v spolupráci s Kyjivom šíril na TikToku aj slovenský premiér Robert Fico (archivované tu) zo strany Smer SD, či europoslankyňa rovnakej strany, Judita Lašáková (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš