Fact Check: Novinára Jána Kuciaka nezavraždila mafiánska skupina Šátorovci

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Novinára Jána Kuciaka nezavraždila mafiánska skupina Šátorovci Nie Šátorovci

Stojí za vraždou novinára Jána Kuciaka mafiánska skupina Šátorovci? Nie, to nie je pravda: Súd uznal z objednávky vraždy Jána Kuciaka vinnú Alenu Zsuszovú, ktorá sa na vyhlásenie súdu odvolala. Počas celého súdneho procesu ani raz nebola spomenutá alebo podozrivá mafiánska skupina Šátorovci.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 22. februára 2024 s titulkom "Kto toho Kuciaka zabil? *Názov mafiánskej skupiny Šátorovci". Vo videu odznelo:

Ja pevne verím, že strelci, ktorí boli slovenskej verejnosti oznámení, začnú rozprávať, tak ako to naozaj bolo. A že naozaj skutočnými objednávateľmi sa stane mafiánska skupina s názvom. Dobre, tak bez názvu, teraz som konkrétny názov tej skupiny zabudol.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-02-26 o 9.08.42.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Feb 26 08:14:07 2024 UTC)

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, archeologičku Martinu Kušnírovu, zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači.

Polícia ako hlavný motív vraždy označila prácu novinára. Podľa súdu (archivované tu) si vraždu Kuciaka objednala Alena Zsuzsová. Rozsudok bol neprávoplatný a Zsuzsová sa odvolala. Právoplatne odsúdení sú Zoltán Andruskó (sprostredkovateľ), Miroslav Marček (vodič) a Tomáš Szabó (strelec), ktorí si odpykávajú trest.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš