Fact Check: Médiá NEMLČALI o tom, že diplomová práca Igora Matoviča bola plagiát

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Médiá NEMLČALI o tom, že diplomová práca Igora Matoviča bola plagiát Neboli Ticho

Mlčali médiá, keď sa zistilo, že diplomová práca Igora Matoviča je plagiátom? Nie, to nie je pravda: novinári boli prví, ktorí informácie o záverečnej práci bývalého premiéra priniesli.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu a tu) na TikToku 8. apríla 2024. Vo videu zaznelo:

Pamätám si ako mimovládky aj s médiami, brutálne reportáže boli, keď sa urobila demonštrácia študentov pred právnickou fakultou, pretože sa zistilo, že Andrej Danko mal okopírovať tri odseky vo svojej práci.
A potom zrazu nastalo absolútne ticho, keď sa zistilo, že vlastne skutočným, nie domnelým, ako v prípade predsedu SNS, skutočným plagiátorom bol predseda vlády Matovič. Ticho.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-24 at 16.02.22.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Jun 24 14:02:22 2024 UTC)

Na fakt, že diplomová práca bývalého predsedu vlády, Igora Matoviča, je plagiát ako prvý upozornil Denník N (archivované tu) 16. júla 2020. Neskôr o téme napísal viacero textov (napríklad tu a tu, archivované tu a tu) spolu s ďalšími mienkotvornými novinami (archivované tu). O kauze informovali aj celoštátne televízie (archivované tu).

Nie je pravda ani to, že rigorózna práca predsedu SNS Andreja Danka je len domnelým plagiátom a okopíroval z prác iných autorov len tri odseky. Pán Danko podľa investigatívnych zistení Denníka N odkopíroval (archivované tu) takmer všetkých 70 strán svojej rigoróznej práce z cudzích kníh, pričom ich prezentoval ako vlastné myšlienky. To, že je Dankova práca plagiátom potvrdila (archivované tu) aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, na ktorej ju politik v roku 2000 odovzdal.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš