Fact Check: Lucia Plaváková NETVRDÍ, že žena môže mať penis

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Lucia Plaváková NETVRDÍ, že žena môže mať penis Falošný Citát

Tvrdí Lucia Plaváková, poslankyňa politickej strany Progresívne Slovensko, že ženy môžu mať penis a muži vagínu? Nie, nie je to pravda: Podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku sa po slovenských sociálnych sieťach šíria nepravdivé výroky, ktoré dezinformačné účty prisudzujú Lucii Plavákovej. Ta sa síce vyjadruje ku queer otázkam, avšak tento vulgárny výrok nikdy nevyslovila.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom DSSS - Plzeňský kraj 5. septembra 2023 s titulkom "Vládní média, politické neziskovky a liberální fanatici se radují, že v předvolebních "průzkumech" se na dosud vedoucí SMER dotahuje uskupení Progresivní Slovensko. Níže malá ukázka toho, co veřejnosti "česká" vládní propaganda předkládá jako spásu Slovenska." Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Žena môže mať penis, muž môže mať vagínu.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-09-25 o 10.10.55.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v pondelok 25 septembra o 08:09:56 2023 UTC)

Lucia Plaváková je spoluzakladateľkou OZ Dúhové rodiny a členkou Výboru pre práva LGBTI osôb pri Ministerstve spravodlivosti SR. Aj vďaka tomu sa stala terčom vzrastajúcej predvolebnej dezinformačnej kampane, ktorá okrem migrantov a ukrajinskej otázky útočí aj na queer ľudí, ktorých sa politička zastáva.

Michal Šimečka to na svojom Instagrame okomentoval slovami: "Lucii Plavákovej pripisujú vulgárne citáty, ktoré nikdy nepovedala."

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš