Fact Check: NIE JE pravda, že Danny Kollár nepovedal ani jeden antisemitský výrok

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE JE pravda, že Danny Kollár nepovedal ani jeden antisemitský výrok Proti Židom

Je pravda, že streamer Danny Kollár nikdy nepovedal nič proti Židom? Nie, to nie je pravda: Na Daniela Bombica vystupujúceho online ako Danny Kollár bol vydaný medzinárodný zatykač za to, že sa podieľal na šírení extrémistických materiálov. Niektoré z antisemtiských konšpiračných torií, ktoré používa na vysvetlenie súčasných a historických udalostí v minulosti overili aj fact-checkeri v Leadstories.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @dkxdkx1981, 7 februára 2024. Streamer Daniel Bombic v ňom povedal:

Nie som antisemita, neexistuje ani jeden môj antisemitský výrok. Nikdy v živote som nič nepovedal proti Židom.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-02-21 at 13.31.54.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Feb 21 12:31:54 2024 UTC)

Na Daniela Bombica, známeho aj ako Danny Kollár, sú vydané tri európske zatýkacie rozkazy (archivované tu) na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania citlivých osobných údajov.

Bombicove videá obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Leadstories v minulosti vyvrátilo dve antisemitské teórie, ktoré šíril, dostupné tu a tu.

Denník N vo svojom článku poukazuje (archivované tu) na Bombicov komentár, kde o ukrajinskom prezidentovi Zelenskom píše, že je to "potkan dosadený nosatým režimom."

Bombica sledujú na Telegrame desaťtisíce followerov. V minulosti pozýval na protesty a referendum organizované stranou Smer, ktorá v roku 2023 vyhrala (achivované tu) parlamentné voľby. Členovia strany Smer chodia (archivované tu) k Dannymu Kollárovi do živého vysielania a vyjadrujú mu podporu.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš