Fact Check: Nahrávka manželky Igora Matoviča NIE je pravá

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Nahrávka manželky Igora Matoviča NIE je pravá Umelý Hlas

Hovorí Pavlína Matovičová na zvukovej nahrávke o investíciách v spoločnosti Arca Investment? Nie, nie je to pravda: Údajne uniknutá nahrávka manželky bývalého premiéra Igora Matoviča, uverejnená počas volebného moratória, je pravdepodobne falošná, tvrdia odborníci.

Toto tvrdenie sa objavilo v článku (archivovanom tu) publikovanom stránkou mimoriadnespravy.sk 29. septembra 2023 s titulkom "Uniknutá nahrávka: Hlas Matovičovej ženy má hovoriť o peniazoch zo skupiny Arca". Text obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Verejnosť do dnešného dňa polemizuje, či Pavlína Matovičová bola alebo nebola vyplatená zo skupiny Arca na úkor ostatných veriteľov. Internetom sa šíri nahrávka, kde má údajne Pavlína Matovičová potvrdiť prednostné vyplatenie jej pohľadávky voči skupine Arca.

Takto vyzeral článok na webe mimoriadnespravy.sk v čase písania tohto textu:Screenshot 2023-10-10 at 17.31.20.png

(Zdroj: Screenshot z webu mimoriadnespravy.sk vyhotovený v utorok 10. októbra o 15:31:20 2023 UTC)

"Po preskúmaní nahrávky, ktorej hlavnou postavou je údajne manželka Igora Matoviča, som prišiel k niekoľkým kľúčovým postrehom, ktoré hodnotím ako indikátory, že nahrávka môže byť umelo vytvorená," povedal pre Lead Stories Jakub Šuster, riaditeľ a zakladateľ startupu elv.ai, ktorý sa zameriava na moderovanie online obsahu pomocou metód umelej inteligencie.

Na nepravosť nahrávky podľa neho ukazuje rovnaká intonácia, ktorá je nezvyčajne konzistentná. "Nedochádza k žiadnym prirodzeným stúpaniam alebo klesaniam hlasu, čo by bolo v bežnej konverzácii očakávané. Toto môže naznačovať, že hlas mohol byť generovaný umelou inteligenciou alebo upravovaný v post-produkcii," hovorí Šuster.

Ďalším problémom je uniformita tempa reči počas celej nahrávky. Ľudia podľa Šustera bežne menia rýchlosť svojho prejavu v reakcii na emócie, kontext alebo reakcie iných, čo v tomto prípade nepočujeme. V nahrávke sa takisto nenachádzajú žiadne jednoznačné zvuky pozadia, ktoré by nám pomohli určiť, kde sa rozhovor odohráva. Nahrávka podľa Šustera tiež pôsobí emotívne prázdne a staticky a vo vyjadrovaní absentuje akýkoľvek z emotívnych zvratov. "Pozorujeme neobvyklú jazykovú presnosť a absenciu ľudských chýb vo forme preklepov, pauzovania, alebo korekcií, ktoré sú súčasťou prirodzeného toku reči," dodáva na záver,

S tým, že nahrávka nevykazuje znaky autentickej ľudskej komunikácie, a preto je veľmi pravdepodobné, že ide o falošnú nahrávku vytvorenú umelou inteligenciou, súhlasí aj odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák, čo potvrdil v rozhovore pre Lead Stories.

Nahrávka sa objavila aj na facebookovom profile portálu Mimoriadne správy, odkiaľ ju zdieľalo v čase písania tohto textu 859 ľudí.

Kauza investície Pavlíny a Igora Matovičovcov v spoločnosti Arca Investment sa viaže na nepotvrdené podozrenie pôvodne uverejnené v článku týždenníka Plus 7 dní v septembri 2020, podľa ktorého Matovičova rodina mohla mať informácie o tom, že spoločnosť Arca skrachuje, vďaka čomu stihla vybrať svoje peniaze skôr ako ostatní veritelia.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš