Fact Check: Adolf Hitler NEBOL stvorený Britániou a USA, aby zlikvidoval Slovanov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Adolf Hitler NEBOL stvorený Britániou a USA, aby zlikvidoval Slovanov Krivé Dejiny

Bol Adolf Hitler projektom Veľkej Británie a USA na likvidovanie Slovanov? Nie, to nie je pravda: Veľká Británia a Francúzsko síce urobili diplomatickú chybu svojou politikou appeasementu, keď dovolili Hitlerovi okupovať časť Československa, no nie sú dôkazy o tom, že by sa britská vláda spikla s USA na vytvorení politickej figúry Adolfa Hitlera s cieľom zlikvidovať Slovanov.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @verteneverte3 19. októbra 2023 s titulkom "Štefan Harabin ZVTV TV". Bývalý sudca a prezidentský kandidát Štefan Harabin v ňom povedal:

Ja si myslím, že tento projekt [poľského medzimoria] nemá žiadnu životnosť, pretože tak ako vtedy [v medzivojnovom období] Pilsudski bol nástrojom Veľkej Británie, tak nakoniec aj Hitler, ktorý bol Veľkou Britániou a Američanmi, teda anglosasmi, vytvorený ako projekt na likvidovanie Slovanov, tak aj teraz Poliaci so svojou jastrabiou protiruskou politikou po každej udalosti na Ukrajine sú vyslovene zneužívaní Britmi a Briti oživujú aj tento projekt.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Nov 15 15:59:43 2023 UTC)

Adolf Hitler sa stal kancelárom Nemecka v roku 1933, vďaka podpore verejnosti, ktorej veľká časť dala hlas vo voľbách jeho Nacistickej strane. Jeho režim je zodpovedný za zavraždenie približne 11 miliónov ľudí, vrátane Židov, Slovanov, homosexuálov, Rómov a ďalších v rámci hitlerovej genocídnej politiky.

Zahraničná politika nacistickej strany bola agresívne expanzívna, s cieľom vymazať Židov a ďalšie skupiny považované za "menejcenné" a zriadiť "Tretiu ríšu" dobytím častí Európy. To zahŕňalo plány na dobytie Sovietskeho zväzu a jeho premenenie na životný priestor pre "nemeckú rasu", s úmyslom vyhladiť alebo germanizovať milióny Slovanov.

Agresívna politika Hitlera tiež viedla v roku 1938 k anexii Sudet, etnicky nemeckej časti Československa. Akt bol výsledkom politiky ústupkov od Veľkej Británie a Francúzska, krajín ešte stále otrasených prvou svetovou vojnou, ktoré sa chceli vyhnúť ďalšiemu konfliktu.

Na konferencii v Mníchove v septembri 1938 tieto štáty, v neúspešnom pokuse uspokojiť Hitlera, prinútili českých lídrov odovzdať Sudety Hitlerovi výmenou za sľub, že nebude hranice Nemecka ďalej rozširovať. Avšak v nasledujúcom roku Nemecko obsadilo aj zvyšok Československa, čo ukázalo Hitlerove nenásytné expanzívne ambície.

Hitler teda nebol produktom Veľkej Británie, bol jej mocenským konkurentom a hrozbou. A keďže Hitler nebol ochotný držať sa dohôd a pokračoval vo svojej agresívnej expanzii, v roku 1939 mu Francúzsko aj Británia vyhlásili vojnu.

Kým niektorí americkí politici a podnikatelia z Nazistického ťaženia profitovali, zahraničná politika USA materiálne podporovala spojenecké vojská ešte pred tým, ako sa k nim americká armáda pridala v boji proti hitlerovmu vojsku. Bola to napokon veľká zásluha armády Spojených štátov, ktoré vylodením v Normandii priniesli Spojencom najväčšie víťazstvo v Druhej svetovej vojne a penetrovala do Francúzskeho vnútrozemia. Spojenci napokon Nacistov aj kvôli tejto americkej aktivite porazili. Ak by Američania chceli, aby Hitler pokračoval vo svojej plánovanej likvidácii Slovanov, svojimi vojenskými krokmi by toto úsilie kontraproduktívne ničili.

Štefan Harabin, ktorý výrok o Hitlerovi povedal je bývalým ministrom spravodlivosti a predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý v roku 2019 neúspešne kandidoval za prezidenta Slovenska.

Harabin je obľúbený dezinformačnými webmi. Počas kampane bol podľa Globsecu najčastejšie spomínaným kandidátom na analyzovaných dezinformačných Facebookových stránkach pred prvým kolom prezidentských volieb. Tešil sa tam najširšej podpore, až 60 % správ publikovaných na týchto stránkach bolo v jeho prospech. Bol tiež jedným z prvých, ktorý dva dni pred voľbami v roku 2023 zazdieľal fiktívnu nahrávku rozhovoru reportérky Denníka N Moniky Tódovej a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

V máji 2022 polícia obvinila Harabina z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia za príspevok na Facebooku, v ktorom schvaľoval ruskú agresiu proti Ukrajine a hanobil ukrajinský národ.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš