Fact Check: Európska únia NECHCE zakázať toaletný papier

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Európska únia NECHCE zakázať toaletný papier Žiadny Zákaz

Chce Európska únia zakázať toaletný papier a prinútiť ľudí, aby používali alternatívu vyrobenú zo slamy alebo len z vody a mydla, aby pomohli zastaviť odlesňovanie? Nie, to nie je pravda: Na základe vyhľadávania kľúčových slov pomocou indexu tisícok dôveryhodných spravodajských stránok Google News redakcia Lead Stories nenašla žiadnu správu, ktorý by to potvrdzovala.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videe (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 30. augusta 2023. Takto sa začínalo:

EÚ chce zakázať toaletný papier, pretože nie je dobrý pre životné prostredie. To je ten istý dôvod, prečo chce EÚ nahradiť benzínkvé a naftové autá elektromobilmi. Španielske médiá informujú, že EÚ začala nahrádzať tradičný toaletný papier toaletným papierom vyrobeným zo slamy. Ale je možné, že úplne opustíme toaletný papier a budeme používať iba vodu a mydlo.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-25 192310.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Sep 1 10:23:51 2023 UTC)

Vyhľadávanie fráz "eu wants to ban toilet paper" (archivované tu), "eu mandatory alternative to toilet paper" (archivované tu) v angličtine a „EÚ chce zakázať toaletný papier" (archivované tu) a „ povinná alternatíva toaletného papiera v EÚ" (archivované tu) v slovenčine zo 4. septembra 2023 neodhalilo žiadne relevantné správy o tom, že by to bolo niečo na programe Európskej únie.

Táto dezinformácia mohla vzniknúť (archivované tu) na základe vtipu. Správu napríklad 1. apríla 2023 zverejnila ako žart tlačová agentúra Mediafax (archivované tu), ktorá tvrdila, že Európska únia zakáže toaletný papier od roku 2025. Správa sa však následne šírila rumunskými webovými stránkami ako pravdivá informácia - napríklad na republica.co (archivované tu), abcnewsromania.ro (archivované tu), jurnalfm.ro (archivované tu).

V apríli 2023 prijal Európsky parlament nový zákon (archivované tu) na boj proti odlesňovaniu. Zatiaľ čo žiadna krajina ani komodita nebude zakázaná, spoločnosti budú môcť predávať produkty v EÚ iba vtedy, ak dodávateľ produktu vydal takzvané vyhlásenie „due diligence" potvrdzujúce, že produkt po 31. decembri 2020 nepochádza z odlesnenej pôdy alebo nedochádza kvôli jeho výrobe k degradácii lesov, vrátane nenahraditeľných pralesov.

V EÚ tiež platí regulácia (archivované tu) na označovanie a balenie ekologických produktov, napríklad aj toaletný papier. Ekoznačka EÚ alebo „logo kvetu" je oficiálnou značkou, ktorá označuje produkty s najnižším vplyvom na životné prostredie. To však neznamená, že sa na európskom trhu nemôžu predávať tovary bez tohto loga. Účasť na programe je dobrovoľná.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš