Fact Check: Krvná skupina NEOVPLYVŇUJE to, čo by ste mali jesť

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Krvná skupina NEOVPLYVŇUJE to, čo by ste mali jesť Žiaden Vplyv

Mali by ste upraviť svoj jedálniček tak, aby zodpovedal vašej krvnej skupine? Nie, to nie je pravda: Vedci nenašli žiadne významné dôkazy, že by krvná skupina človeka v spojení s určitou stravou mala dopad na jeho zdravie.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku 1. augusta 2023 spolu s ďalšími dvoma videami o diéte pre krvné skupiny A (zverejnené 3. augusta 2023) a B (zverejnené 2. augusta 2023) pod názvom"Môj svet, moje pravidlá". Takto príspevok začínal:

Odporúčané Stravovanie pre Ľudí s Krvnou Skupinou 0

Screenshot 2024-06-13 at 19.46.08.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed 13 17:46:08 2024 UTC)

Komplexná štúdia publikovaná v PLoS One v roku 2014 (archivované tu) skúmala súvislosť medzi stravou podľa krvných skupín a zdravotnými ukazovateľmi vrátane kardiovaskulárnych rizikových faktorov a inzulínovej rezistencie. Výskumníci nezistili žiadne významné rozdiely (archivované tu) v týchto markeroch u účastníkov, ktorí dodržiavali odporúčanú stravu podľa krvných skupín, v porovnaní s tými, ktorí ju nedodržiavali. Aj keď ľudia môžu pri tejto diéte uvádzať zlepšenie zdravotného stavu (archivované tu), môže to byť spôsobené tým, že vo všeobecnosti jedli zdravšie.

Myšlienku, že strava založená na krvnej skupine môže človeku pomôcť dosiahnuť dobré celkové zdravie a znížiť riziko vzniku určitých chorôb spopularizoval naturopat Peter D'Adamo. Vedci však zistili (archivované tu), že súvislosti, ktoré pozorovali medzi každou zo štyroch krvných skupín (A, B, AB, O) stravy a ukazovateľmi zdravia, sú nezávislé od krvnej skupiny človeka (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš