Fact Check: Ex-prezident Andrej Kiska NEDOVÁŽAL zbrane do Stredoafrickej republiky pri pokuse o prevrat

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ex-prezident Andrej Kiska NEDOVÁŽAL zbrane do Stredoafrickej republiky pri pokuse o prevrat Fakty Nesedia

Zúčastnil sa bývalý slovenský prezident Andrej Kiska dodávky zbraní a pokusu o prevrat v Stredoafrickej republike? Nie, to nie je pravda: Vedenie jeho politickej strany to poprelo a fakty, o jeho kriminálnej činnosti nesedia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @tinamartina316 6. novembra 2023 s titulkom „Kiska sa údajne v minulosti zúčastnil dodávky zbraní a pokusu o prevrat v Stredoafrickej republike." Bývalá slovenská diplomatka Iveta Michalíková vo videu povedala:

V priebehu posledných rokov som zrazu začala dostávať informácie do správ o tom, či si nechcem preštudovať bližšie kto bol vtedy v tej Stredoafrickej republike. Boli to také záhadné typy od jedného človeka na sociálnych sieťach, ktorý tam je samozrejme pod iným menom. Takže som nevedela o čo ide, ale samozrejme ma to zaujalo, tak som hľadala bližšie súvislosti, ale napokon som sa dopracovala k menu Dalibor Kohár.

Dalibor Kohár, po tom, čo si ma veľmi starostlivo preveril, sa mi ozval, že vraj ho hľadám. Tak som mu spomenula o čo ide a začala medzi nami žeravá diskusia, kedy mi preposielal informácie, ktoré on vedel, zrejme boli trocu aj nafúknuté, lebo Afričania to prežívali inak. A vtedy mi spomenul, že medzi tou skupinou poľovníkov bol aj náš súčasný prezident Andrej Kiska.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Nov 7 11:13:05 2023 UTC)

Vo videu na konšpiračnom webe Infovojna bývalá diplomatka Iveta Michalíková vysvetľuje, že Kiska mal byť zapletený do nezákonného dovozu zbraní do Stredoafrickej republiky. Pri kontrole dodávky Kisku mali zatknúť a hroziť trestom smrti.

Infomácie, ktoré Michalíková získala od Dalibora Kohára a tajného zdroja, ktorý mal mať informácie zo zbrojného priemyslu. Strana Za Ľudí ktorú založil Andrej Kiska, v roku 2019 poprela. „Andrej Kiska nikdy nebol v Stredoafrickej republike a nikdy nebol zadržaný v Afrike políciou," odpovedala strana Denníku N.

V článku na Infovojne, ktorý vychádza zo spomínaného rozhovoru, tvrdia, že zbrane mala dovážať do Afriky firmy Corvus Slovakia, v ktorej mal byť Andrej Kiska spolumajiteľom. Táto informácia je v rozpore s Obchodným registrom SR, ktorý Andreja Kisku vo vlastníckej štruktúre neuvádza.

Článok tiež uvádza, že "Panafrický týždenník Jeune Afrique informoval, že vojaci Stredoafrickej republiky zadržali desiatich Slovákov pri preberaní zásielky s dvoma debnami zbraní a streliva." Tento článok žiadne informácie o Slovákoch, ani strelive neobsahuje.

Spomínaný Dalibor Kohár nie je dôveryhodným zdrojom. Je bývalý príslušník francúzskej cudzineckej légie, ktorý sa v roku 2019 stal inštruktorom extrémistickej polovojenskej skupiny Slovenskí branci. V minulosti na jednej zo svojich už neaktívnych stránok na Facebooku, zdieľal napríklad fotografiu lana s popisom „KISKOVI A VLADE POVRAZ!!!", či nabádal na fyzické násilie proti imigrantom.

V roku 2010 skutočne Slovákov zadržala stredoafrická polícia s podozrením, že ide o žoldnierov, ktorí mali spôsobiť nepokoje. Slovenský veľvyslanec v Etiópii Milan Dubček vtedy reagoval pre Denník SME: ,,Došlo k nedorozumeniu. Išlo o sedem občanov, boli to poľovníci. Oficiálne to potvrdil aj predseda miestneho poľovníckeho zväzu."

Bývalá diplomatka Iveta Michalíková, ktorá priniesla pre Infovojnu tvrdenia o účasti Andreja Kisku na pokuse o prevrat, je častá hosťka viacerých dezinformačných médií ako Ereport, či Veci verejné. Počas pandémie publikovala články, ktoré obsahovali dezinformácie o vakcínach na webe Zem a Vek, ktorého šéfredaktor je odsúdený za extrémizmus.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš