Fact Check: Ľudia, ktorí podporili Petra Pellegriniho NEBUDÚ platiť pokutu 30-tisíc eur

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ľudia, ktorí podporili Petra Pellegriniho NEBUDÚ platiť pokutu 30-tisíc eur Bez Pokuty

Budú musieť ľudia, ktorí podporili Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách, zaplatiť pokutu 30-tisíc eur? Nie, to nie je pravda: Pokutu za podporu konkrétneho kandidáta môžu dostať len politické strany, médiá alebo kandidát, ak porušili moratórium. Pokutu však nemôžu dostať bežní občania Slovenska.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 4. apríla 2024 s nasledovným tvrdením:

Médiá sa nám už aj vyhrážajú. 30 000 eur pokuta pre každého, kto vo voľbách podporil Pelleho.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-04-26 o 12.24.17.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Apr 26 10:25:09 2024 UTC)

Muž vo videu hovorí, že podľa niektorých mainstreamových médií všetci, ktorí podporovali Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách, majú dostať pokutu. Ako vnikla táto dezinformácia? Krátko pred voľbami, už počas moratória, niektoré celebrity vo videu na svojich sociálnych sieťach verejne vyjadrili podporu Petrovi Pellegrinimu, čo mohlo evokovať, že im hrozí pokuta za porušenie moratória. Bežných ľudí sa však porušenie moratória netýka, takže pokutu platiť nebudú.

48 hodín pred voľbami

Tohtoročná volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa začala oficiálne v utorok 9. januára zverejnením vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR (archivované tu). Kampaň sa podľa zákona (archivované tu) končí 48 hodín pred dňom konania volieb, v prípade konania druhého kola volieb 6. apríla sa volebná kampaň skončila 3. apríla o 23:59.

Zákon ďalej hovorí, že počas týchto dvoch dní a aj v deň konania volieb platí moratórium, teda zákaz zverejňovať informácie v prospech alebo neprospech kandidátov, ako aj zverejňovať prieskumy verejnej mienky. Rovnako sa zakazuje aj politická reklama a sponzorované príspevky na sociálnych sieťach.

Počas aprílového moratória sa na sociálnych sieťach objavili príspevky na podporu Pellegriniho. Štvrtého apríla, teda prvý deň moratória, ho podporili výrazné slovenské osobnosti ako Zuzana Strausz Plačková, ktorá má na Instagrame vyše 850-tisíc sledovateľov, raper Patrik Vrbovský známy ako Rytmus, ktorý má vyše 750-tisíc sledovateľov spolu s jeho populárnou manželkou Jasminou Alagič, či jednou z najslávnejších slovenských tenistiek Dominikou Cibulkovou. Poukazovali na to, aký je Peter Pellegrini sympatický kandidát, napríklad Dominika Cibulková prehlásila (archivované tu):

„Môj kandidát je Peter Pellegrini, pretože je mi ľudsky veľmi sympatický a myslím si, že bude dobre reprezentovať našu krajina."

Pre portál SME sa viacerí marketéri vyjadrili (archivované tu), že publikovanie príspevkov o sympatickosti prezidentského kandidáta v rovnakom časovom období vyznieva ako platená, ale neoznačená reklama. Odhadli, že bežne si tieto celebrity pýtajú za podobnú kampaň 30- až 50-tisíc eur.

Pellegrini poprel, že sa pozná s týmito influencermi. Na transparentnom účte nie sú (archivované tu) zatiaľ žiadne informácie, na základe ktorých by sa dalo tvrdiť, či si za podporu od influencerov zaplatil.

Hoci tieto celebrity mohli mať vplyv na mienku ľudí, moratórium neporušili. Zákon zakazuje zverejňovanie informácií o kandidujúcich subjektoch, no týka sa len rozhlasu, televízie, audiovizuálnej mediálnej služby a agentúrneho spravodajstva. Zákon vôbec nerieši iné subjekty, ktoré komunikujú napríklad na sociálnych sieťach ako Facebook, Instagram a podobne

Čo presne hovorí zákon:

  • Ak kandidát na prezidenta SR poruší volebné moratórium, štátna komisia mu môže uložiť pokutu od 5 000 eur až do 50-tisíc eur. V prípade, že zákaz poruší politická strana, štátna komisia jej uloží pokutu od 30-tisíc eur do 300-tisíc eur.
  • Moratórium platí aj pre médiá, teda vysielateľov, vydavateľov, ako aj pre tlačové agentúry, za porušenie im hrozí pokuta od tisíc do 10-tisíc eur.
  • Moratórium sa nevzťahuje na volebné plagáty vylepené počas volebnej kampane.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš