Fact Check: Rodiny Rothschildovcov a Rockefellerovcov NESTOJA za potopením Titanicu

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Rodiny Rothschildovcov a Rockefellerovcov NESTOJA za potopením Titanicu Bez Viny

Potopili rodiny Rothschildovcov a Rockefellerovcov Titanic tým, že pod loďou nastražili míny, aby sa zbavili svojich obchodných protivníkov? Nie, to nie je pravda: Titanic sa potopil, pretože narazil do ľadovca (archivované tu) neďaleko Newfoundlandu v Kanade. Náraz poškodil loď spolu s jej vodotesnými priestormi. Vďaka obmedzenému počtu záchranných člnov sa mnohí cestujúci nemohli z lode zachrániť. Titanic sa potopil niekoľko hodín po náraze, pričom sa utopilo približne 1500 cestujúcich.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku kde bol publikovaný 4. augusta 2023. Zaznelo v ňom:

Titanic bol začiatkom finančného teroru západného sveta, keď Rothschildovci a Rockefellerovci nastúpili na Titanic so všetkými svojimi obchodnými nepriateľmi, potom včas vystúpili, aby Titanic podmínovali a všetci tam zahynuli.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v dobe písania článku:

Screenshot 2023-08-16 at 16.13.02.png

(Zdroj: Snímka obrazovky z TikToku vyhotovená Wed Aug 8, 2023 14:13.02 2023 UTC)

Ide o nezvyčajný obrat v rozšírenej konšpiračnej teórii, podľa ktorej za masovou vraždou stál J. P. Morgan (archivované tu) v snahe zbaviť sa svojich obchodných oponentov, ktorí boli medzi pasažiermi Titanicu. Cieľom údajných vrážd bolo odstrániť ľudí, ktorí sa stavali proti Morganovej snahe vytvoriť americkú Federálnu rezervnú banku. Proti jeho zámerom sa mali postaviť jeho rivali - milionári John Jacob Astor, Benjamin Guggenheim a Macy Isidor Straus. Pre túto teóriu, ktorú často šíri skupina konšpiračných teórií QAnon, neexistujú žiadne dôkazy (archivované tu), hoci podľa denníka Washington Post (archivované tu) sa už roky ozýva na internete.

Toto video však tento nepodložený príbeh rozoberá inak a hovorí, že za násilnou operáciou stáli Rothschildovci (archivované tu) a Rockefellerovci. Podľa tohto scenára zástupcovia oboch rodín dokonca dočasne naskočili na loď, podmínovali ju a opustili palubu, pričom pred potopením Titanicu utiekli do bezpečia.

Rodina Rothschildovcov (archivované tu) je židovská európska bankárska dynastia, ktorej bankový dom sa datuje do 18. storočia. V 19. a 20. storočí mali v Európe značný hospodársky vplyv.

Konšpiračné teórie (archivované tu) o tejto rodine sú v Európe prítomné od 19. storočia (archivované tu) a ich hnacím motorom je antisemitizmus a antisionizmus. Tieto teórie, z ktorých niektoré tvrdia, že Hitler bol Rothschild (archivované tu) alebo že rodina vlastní mnohé svetové centrálne banky, boli predmetom mnohých konšpiračných teórií, ktoré sú bežne vyvracané (archivované tu).

Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by rodina Rothschildovcov stála za týmito historickými udalosťami (archivované tu), ako je napríklad tragédia Titanicu. "TikTok je len najnovším recyklačným kontajnerom pre falošné príbehy o Titanicu, ktoré začali kolovať takmer hneď po potopení lode," píše New York Times (archivované tu). A je pravda, že v aplikácii sociálnej siete sa objavili aj ďalšie videá s podobnými tvrdeniami v anglickom jazyku (napríklad tu (archivované tu) a tu (archivované tu)).

Vyvrátené tvrdenie šíril slovenský extrémista Daniel Bombic, známy ako Danny Kollar, na ktorého sú vydané tri európske zatykače. Zatykače (archivované tu) sú založené na obvineniach zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania osobných informácií o osobách, ktoré si získali jeho nemilosť.

Podľa Denníka N (archivované tu) sa Bombic snaží prezentovať ako najvýznamnejší radikál medzi slovenskými šíriteľmi dezinformátormi. Jeho videá bežne obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Počas poslednej slovenskej volebnej kampane pred parlamentnými voľbami v roku 2023 sa Bombic stal spojencom viacerých politikov vrátane strany Smer-SSD, ktorá voľby (archivované tu) napokon vyhrala.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš