Fact Check: Slovenskí herci NEŽIADAJÚ vládu o zbrane

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenskí herci NEŽIADAJÚ vládu o zbrane Herec ≠ Vojak

Prosili slovenskí herci vládu, aby im dala zbrane a poslala ich bojovať na Ukrajinu? Nie, to nie je pravda: Niektorí slovenskí herci sa zúčastnili na crowdfundingovej kampani s názvom „Dar pre Ukrajinu", ktorej cieľom bolo vyzbierať peniaze na dodávky vojenského materiálu pre Ukrajinu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 4. augusta 2023. Nápis vo videu znel:

HERCI PROSIA O ZBRANE
Slováci navrhujú, aby vláda dala hercom zbrane, a odviezla ich na front na Ukrajinu

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-04 152334.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jun 4 13:24:01 2024 UTC)

Organizátorom zbierky bola nezisková organizácia (archivované tu) Dar pre Ukrajinu a hlavným partnerom kampane Veľvyslanectvo Ukrajiny v Slovenskej republike. Namiesto toho, aby žiadali zbrane od slovenskej vlády, rozhodli sa vytvoriť crowdfundingovú iniciatívu na získanie financií od slovenských občanov.

Primárnym cieľom tejto kampane bolo získať dostatok finančných prostriedkov na dodávky vojenského materiálu na frontovú líniu na Ukrajine. Konkrétne na Taktické vozidlo „ALIGATOR 4x4 MASTER" s palebnou vežou.

Základnou motiváciou aktivistov bolo zvýšiť povedomie o potenciálnych autoritárskych hrozbách len niekoľko kilometrov za slovenskými hranicami. "Slovensko potrebuje vyslať jasný signál priateľom na Ukrajine, že im vieme pomôcť brániť sa. Taktiež je dôležitá psychologická a morálna podpora pre občanov Ukrajiny z občianskej iniciatívy na Slovensku," píšu na svojej stránke.

Súčasťou kampane boli aj známe osobnosti, napríklad herci Richard Stanke, Juraj Kemka a Tomáš Maštalír. Ich tváre sú vo videu na TikToku prekryté ukrajinskou žlto-modrou vlajkou, v skutočnosti však v kampaňovom videu nemali pomaľované tváre.

Snímka obrazovky 2024-06-04 154426.png

Herci vo videu hovoria, že sa pridávajú na príčetnú stranu obyvateľov Slovenska a Európy, ktorí vo vojne na Ukrajine nevidia žiadneho iného agresora okrem Ruska. Neprosili však vládu o zbrane ani nežiadali o vyslanie bojovať na Ukrajinu.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš