Fact Check: Sopky NEPRODUKUJÚ viac emisií CO2 ako ľudská činnosť

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Sopky NEPRODUKUJÚ viac emisií CO2 ako ľudská činnosť Nižší Dopad

Produkujú sopky viac CO2 ako ľudia? Nie, to nie je pravda: Odhaduje (archivované tu) sa, že sopky uvoľňujú len zlomok CO2, ktorý vypúšťa človek.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku, 14 júla, 2024 s titulkom "Prirodzený cyklus Zeme." Video, ktoré už viac nie je na platforme dostupné malo nasledujúci popis:

Globálne otepľovanie je podvod!! Zelená dohoda je podvod. Prečo Západ a USA potrebujú obsadiť Ruskú federáciu? Čo je na Sibíri?

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-08-01 o 12.00.09.png

(Zdroj: TikTok screenshot vytvorený Tue Aug 1 09:53:39 2023 UTC)

Podľa Geologickej služby USA (archivované tu) sa publikované vedecké odhady globálnych emisií CO2 pre všetky suchozemské a podmorské sopky "pohybujú od 0,13 gigatony do 0,44 gigatony ročne". (Gigatona je metrická jednotka hmotnosti rovnajúca sa 1 miliarde metrických ton.)

To je len zlomok CO2 produkovaného ľudskou činnosťou. V roku 2021 dosiahli celosvetové emisie CO2 zo spaľovania energie a priemyselných procesov rekordnú hodnotu 36,3 miliardy ton (alebo gigaton), ako vyplýva z údajov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) (archivované tu) uverejnených v správe z marca 2022 "Globálny energetický prehľad: Emisie CO2 v roku 2021".

Emisie CO2 zo spaľovania energie a priemyselných procesov po priemyselnej revolúcii radikálne vzrástli. Zachytila to aj IEA na svojom grafe (archivované tu) z marca 2022.

Schermata 2023-08-03 alle 10.13.00.png

„Na globálnej úrovni vypúšťajú sopky v súčasnosti len niekoľko percent produkcie CO2 spôsobenej človekom," uviedol pre agentúru Reuters (archivované tu) Boris Behncke, vulkanológ z Etnenského observatória talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie, a zdôraznil, že emisie CO2 z ľudskej činnosti sa v posledných desaťročiach dramaticky zvýšili, zatiaľ čo emisie zo sopiek nie.

Simon Carn, profesor geologického a banského inžinierstva a vied na Michiganskej technologickej univerzite, uviedol (archivované tu), že najlepšie odhady emisií CO2 pripisujú sopke Etne „približne 3 milióny ton ročne". „Emisie CO2 Etny teda predstavujú približne ~0,01 % antropogénnych emisií v bežnom roku. Pri jedinej erupcii Etny by sa uvoľnilo oveľa menej CO2, takže percento by bolo ešte menšie."

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš