Fact Check: Na Slovensku NIE JE štátny prevrat

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Na Slovensku NIE JE štátny prevrat Vyšetrovanie

Zorganizovala polícia na Slovensku prevrat? Nie, to nie je pravda: Na Slovensku sa žiadny policajný prevrat nekoná. Národná kriminálna agentúra (NAKA) však obvinila bývalých policajných funkcionárov zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa s úmyslom zatajiť alebo uľahčiť iný trestný čin a marenie spravodlivosti.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku, kde bolo publikované 17. augusta 2023. Video je prevzaté z tlačovej konferencie (archivované tu) trojnásobného bývalého premiéra SR Roberta Fica a jeho strany Smer - SSD zo 17. augusta 2023, v deň akcie NAKA. Takto Fico otvoril tlačovú konferenciu:

Dámy a páni, na Slovensku máme policajný prevrat.

Snímka obrazovky 2024-07-09 214121.png

(Source: TikTok screenshot taken on Tue Aug 22 15:14:30 2023 UTC)

Strana Smer na tlačovej konferencii reagovala na akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá obnivila bývalého šéfa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného, riaditeľa Slovenskej tajnej služby Michal Aláča, jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského a ďalšie osoby zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa s úmyslom zatajiť alebo uľahčiť iný trestný čin a marenie spravodlivosti.

Operácia NAKA vychádza (archivované tu) zo série škandálov, ktoré si na Slovensku vyslúžili názov „vojna v polícii". Po tom, čo vo voľbách v roku 2020 prišiel o moc trojročný premiér Robert Fico, mala polícia rozviazané ruky. Začali vyšetrovať zneužívanie systémov polície, súdnictva a tajných služieb jeho stranou na vlastné osobné a obchodné výhody. Vyše sto osôb napojených na Ficovu stranu bolo obvinených z rôznych trestných činov a viacerí si už rozsudky vypočuli.

"Vojna v polícii" (archivované tu) je konflikt medzi NAKA a Úradom inšpekčnej služby, ktorý pôsobí v rámci slovenskej polície.

Policajná inšpekcia (archivované tu) je osobitný útvar Policajného zboru s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov príslušníkov Policajného zboru a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Tieto dva rôzne orgány štátnej polície na Slovensku sa navzájom obviňujú z manipulácie pri vyšetrovaní zločinov, ktorých sa dopúšťajú ľudia profitujúci z korupčného systému, ktorý Fico vytvoril (archivované tu), a nezhodujú sa v tom, kto stojí na čele protikorupčného úsilia na Slovensku.

Konflikt má politické dôsledky, keďže protichodné politické sily podporujú rôzne zložky polície. Za tímom policajnej inšpekcie stojí Robert Fico (Smer-SSD) a jeho politický odchovanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) spolu s Borisom Kollárom (Sme rodina). Na druhej strane bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a bývalí premiéri Eduard Heger (býválé OĽaNO, dnes Demokrati) a Igor Matovič (OĽaNO) politicky podporujú NAKA.

Na tlačovej konferencii (archivovanej tu) 18. augusta 2023 po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu povedal vtedajší slovenský dočasný premiér Ľudovít Ódor: "Chcem vás ubezpečiť, nikto vám nekradne vašu krajinu." Naratív o prevrate počas tlačovej konferencie odsúdila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš