Fact Check: Nemecko NEPRESTALO používať všetky elektrické lokomotívy, aby prešlo späť na diesel

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Nemecko NEPRESTALO používať všetky elektrické lokomotívy, aby prešlo späť na diesel V Inej Krajine

Prestala nemecká národná železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) používať všetky elektrické motory a prešla späť na diesel? Nie, to nie je pravda: Išlo o prevádzkovateľa DB v Spojenom kráľovstve, ktorý prestal používať elektrické lokomotívy na nákladnú dopravu kvôli vysokým nákladom na údržbu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videe (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 9. augusta 2023. Vo videu zaznelo:

Hovorme o Nemecku. Nemci si uvedomili, že cena elektriny je enormná. DB Cargo včera oznámilo, že sťahuje všetky svoje elektrické lokomotívy a nahrádza ich dieselovými.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-06-25 202404.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jun 25 18:24:23 2024 UTC)

DB Cargo UK vyradilo (archivované tu) svoju flotilu 24 elektrických lokomotív v júli 2023 z dôvodu vysokých nákladov na údržbu a elektrinu. Prevádzkovateľ DB v Spojenom kráľovstve prevádzkuje (archivované tu) celkovo 228 dieselových a elektrických lokomotív, zatiaľ čo materská spoločnosť v Nemecku prevádzkuje 2 686 lokomotív a pracuje na výmene (archivované tu) viacerých dieselových motorov za elektrické.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš