Fact Check: Zákon EÚ o obnove prírody NEZVÝŠI ceny potravín

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Zákon EÚ o obnove prírody NEZVÝŠI ceny potravín Zavádzajúce

Zvýši zákon Európskej únie o obnove prírody ceny potravín a vyvlastní poľnohospodárov? Nie, to nie je pravda: Európsky Zákon o obnove prírody vyžaduje splnenie nevyhnutných podmienok, ako je napríklad zaručenie dlhodobej potravinovej bezpečnosti.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivované tu) 20. júla 2023. Vo viedu zaznelo:

Európsky parlament schválil zákon o Zelenej dohode, ktorý výrazne poškodí slovenských poľnohospodárov. Všetci politici mlčia. Zelení progresívci zákon pripravili a prikryli pekným názvom -- zákon o obnove prírody. Podľa tohto predpisu však budú musieť poľnohospodári nechať časť pôdy neobrábanú. Namiesto produkcie potravín budú musieť na poliach pestovať burinu a bodliaky. To povedie k zníženiu úrody, a tým k ďalšiemu zvýšeniu cien potravín.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-26 at 17.43.06.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jun 26 15:43:06 2024 UTC)

Európsky parlament schválil Zákon o obnove prírody 12. júla 2023 (archivované tu) a jeho platnosť sa môže odložiť, ak sa objavia zásadné sociálno-ekonomické dôsledky. Jeho zavedenie vyžaduje (archivované tu) aj zaručenie dlhodobej potravinovej bezpečnosti.

Tvrdenie, že sa zvýšia ceny potravín alebo že poľnohospodári budú vyvlastnení, rozšíril Milan Uhrík, poslanec Európskeho parlamentu a predseda slovenskej krajne pravicovej strany Republika (archivované tu). Zákon o obnove prírody vychádza z európskej Zelenej dohody (archivované tu). Nehovorí sa v ňom, že by existovala povinnosť vytvárať nové chránené územia v EÚ, ani sa v ňom neblokuje nová infraštruktúra pre energiu z obnoviteľných zdrojov, ako tvrdí Uhrík vo videu na TikToku.

Cieľom Zákona o obnove prírody je zabrániť (archivované tu) kolapsu ekosystémov a najhorším dôsledkom zmeny klímy a straty biodiverzity. Európska komisia zdôrazňuje, že tieto ciele (archivované tu) sa majú dosiahnuť obnovou mokradí, riek, lesov, trávnatých plôch, morských ekosystémov, mestského prostredia a druhov, ktoré v ňom žijú, ako aj zavedením opatrení na zabránenie prenikaniu chemických pesticídov do potravín.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš