Fact Check: Smrť slovenskej hudobnej ikony Vaša Patejdla NESÚVISÍ s vakcínou na COVID-19

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Smrť slovenskej hudobnej ikony Vaša Patejdla NESÚVISÍ s vakcínou na COVID-19 Žiadny Súvis

Zomrel známy slovenský hudobník Vašo Patejdl v dôsledku očkovania vakcínou na COVID-19? Nie, to nie je pravda: zomrel na rakovinu pankreasu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku 27. augusta 2023 pod názvom "Dôsledky vakcíny". Začínalo klipom, v ktorom Vašo Patejdl, natočený počas pandémie, hovorí:

Pre istotu som zaočkovaný a celá moja rodina je zaočkovaná, pretože chceme žiť, chceme cestovať, chceme, aby deti mohli chodiť do školy.

Screenshot 2024-06-13 at 17.41.01.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Aug 29 15:41:01 2023 UTC)

Vašo Patejdl zomrel (archivované tu) 19. augusta 2023 na rakovinu pankreasu (archivované tu). Neexistujú žiadne dôkazy, že by predchádzajúce očkovanie vakcínou COVID malo niečo spoločné s týmto ochorením, a žiadne dôveryhodné mediálne správy nespájajú jeho smrť s takýmto očkovaním.

Vyhľadanie slovného spojenia "Smrť Vaša Patejdla súvisí s očkovaním," (archivované tu) dňa 30. augusta 2023 pomocou indexu tisícov dôveryhodných spravodajských stránok Google News neodhalilo žiadnu správu potvrdzujúcu toto tvrdenie.

Po Patejdlových slovách nasledujú vo videu dezinformácie o vakcínach, ako napríklad, že vakcíny COVID-19 spôsobili 300-percentný nárast výskytu rakoviny, čo spája smrť hudobníka s vakcínami. Podľa medicínskych expertov (archivované tu) však neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by spájali vakcíny na COVID-19 s rakovinou.

Toto tvrdenie pochádza zo stránky Michala Sharka Haška na Facebooku (archivované tu), kde ho 23. augusta 2023 zverejnil s nasledujúcim titulkom

Vašo Patejdl pred niekoľkými dňami zomrel. Dal si vakcínu, aby mohol žiť, cestovať a koncertovať. Ale už nie je nažive. Dávam to sem ako varovanie, pretože ešte nie je koniec. Dať si vakcínu alebo akýkoľvek "liek" len preto, že chcete cestovať, chodiť do školy, ísť na pivo alebo sa stretnúť s priateľmi, je číre šialenstvo. Nenechajte sa nikým a ničím vydierať. Je to váš život! 🙏🏻.

Hašek je známa osoba, ktorá v Českej republike šírila nepravdivé informácie (archivované tu) o COVID-19.

Po zverejnení prvého videa natočil ďalšie (archivované tu), v ktorom uviedol, že niektorých divákov prvé video veľmi urazilo, ale že podľa jeho názoru by sa o tejto téme malo ešte diskutovať. Do druhej časti tohto príspevku autor vložil video amerického právnika Thomasa Renza z Ohia, ktorý často prezentoval nepravdivé informácie (archivované tu) o údajných úmrtiach súvisiacich s očkovaním, pričom tvrdil, že vakcíny na COVID-19 sú nebezpečnejšie ako samotný vírus. Pôvodné video Thomasa Renza najprv preložil do češtiny alternatívny spravodajský web Otevrisvoumysl.cz (archivované tu) a Michal Shark Hašek ho následne použil vo svojom príspevku.

Thomas Renz sa medzi skeptikmi voči COVID-19 preslávil tým, že viedol federálne súdne spory v Spojených štátoch, v ktorých spochybňoval lockdowny, nosenie rúšok a bezpečnosť vakcín. Skupiny bojujúce proti vakcínam, nadšenci konšpiračných teórií a krajne pravicové médiá sa ho ujali, uvádza denník The Seattle Times (archivované tu).

Pán Hašek ale aj iné účty neskôr zdieľali toto video na svojom účte na TikToku (archivované tu).

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš