Fact Check: Most cez Kerčský prieliv BOL používaný pre vojenské transporty

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Most cez Kerčský prieliv BOL používaný pre vojenské transporty Legitímny Cieľ

Neslúžil Kerčský prieliv na prepravu ruskej vojenskej techniky? Nie, to nie je pravda: Most bol nevyhnutný pre posilnenie a zásobovanie ruských jednotiek, ktoré ovládli územie na juhu Ukrajiny.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 17. júla 2023. Takto sa začínalo:

Tento útok [na most Kerčský prieliv] musíme kvalifikovať ako teroristický čin, pretože nešlo o vojenskú operáciu, keďže v danej lokalite sa nebojovalo a neprevážali sa tu žiadne ozbrojené vozidlá ani munícia.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-07-19 at 16.50.28.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Jul 18 14:50:00 2023 UTC)

Ruské vojenské konvoje pravidelne využívali (archivované tu) most na prepravu pomoci, či už išlo o vozidlá, výzbroj alebo pohonné hmoty pre svoju totálnu inváziu na Ukrajinu. Rusko tiež využívalo krymské železnice na privádzanie zásob do armádnych plukov v Chersone.

Za útok na most, ktorý spôsobil rozsiahle poškodenie konštrukcie, sú zodpovedné ukrajinské špeciálne služby a námorné sily pomocou "námorných bezpilotných lietadiel", uviedol (archivované tu) zdroj z ukrajinských bezpečnostných služieb (SBU).

Most Kerčského prielivu a vojenské oblasti na okupovanom Kryme sú podľa Inštitútu pre štúdium vojny (archivované tu) legitímnym vojenským cieľom ukrajinských jednotiek pri obrane pred ruskou inváziou.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš