Fact Check: Slovensko NEMUSÍ čakať do konca marca 2024, aby mohlo vystúpiť z NATO

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovensko NEMUSÍ čakať do konca marca 2024, aby mohlo vystúpiť z NATO Doba Neurčitá

Získa v marci 2024 Slovensko možnosť vystúpiť zo Severoatlantickej aliancie NATO? Nie, to nie je pravda Na zmluve Slovenska s NATO sa v marci nič nezmení. Slovensko z aliancie môže kedykoľvek vystúpiť.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @kotleba_proti_systemu, 26. februára 2024. Slovenský politik Marián Kotleba v ňom povedal:

A rovnako im vo Francúzsku, pán premiér Fico povedzte, že v marci, týždeň po prezidentských voľbách, má Slovensko možnosť vypovedať zmluvu s NATO a že vás národ tlačí do toho, aby ste ako premiér do Washingtonu napísali list, že Slovensko odstupuje od zločinecnej organizácie NATO, pretože chce byť krajinou opäť slobodnou a vojensky neutrálnou.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-03-13 at 16.54.33.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Mar 13 14:54:33 2024 UTC)

Strana Mariána Kotlebu Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko už od februára 2023 zbiera podpisy proti predĺženiu zmluvy Slovenska s NATO. Podľa strany (archivované tu) sa "29. marca 2024 končí zmluvná viazanosť medzi Slovenskou republikou a NATO a Slovenská republika tak má po 20 rokoch historickú a jedinečnú možnosť odstúpiť od zmluvy s NATO a tým ukončiť členstvo v tejto zločineckej organizácii."

To však nie je pravda. Slovensko zavŕšilo integračný proces do NATO 29. marca 2004. V zmluve (archivované tu) je nasledujúci paragraf:

Po dvadsiatich rokoch platnosti tejto zmluvy môže ktorákoľvek zmluvná strana odstúpiť od zmluvy rok po tom, ako predloží vláde Spojených štátov amerických oznámenie o vypovedaní zmluvy, a tá informuje vlády ďalších zmluvných strán o uložení takej výpovede.

Ten však odkazuje na samotnú zakladateľskú zmluvu aliancie, ktorá bola prijatá už 4. apríla 1949 vo Washingtone. Platí preto, že Slovensko môže z aliancie hocikedy vystúpiť.

Ako povedal slovenský veľvyslanec pri NATO pre denník Pravda (archivované tu) ešte vo februári 2023: „Severoatlantická zmluva, ku ktorej Slovenská republika pristúpila a po jej schválení spojencami sa stala členskou krajinou aliancie, nemá žiadnu výpovednú lehotu. Zjednodušene povedané, naše členstvo nebolo uzavreté na dobu určitú, ale na dobu neurčitú."

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš