Fact Check: Peter Osuský NEPOVEDAL, že cieľom NATO je zlikvidovať Červené námestie v Moskve

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Peter Osuský NEPOVEDAL, že cieľom NATO je zlikvidovať Červené námestie v Moskve Zlý Prepis

Povedal slovenský poslanec Národnej rady Peter Osuský, že konečným cieľom NATO je zrovnať Červené námestie so zemou? Nahrávka jeho prejavu v parlamente dokazuje, že v skutočnosti povedal pravý opak.

Toto tvrdenie pochádza z videa (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @all.hugo.rex 17. novembra 2023. V statickom príspevku, ktorý tvoril len obrázok s fotografiou Petra Osuského a pridanou hudbou, je textová bublina s falošným prepisom vyhlásenia poslanca. V tejto bulbine stálo:

Naším konečným radostným cieľom by malo byť Červené námestie, ktoré bude ploché, lebo na ňom nebude nič stáť, bude tam len ticho cvrlikať Stroncium-90

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Nov 24 14:37:23 2023 UTC)

Poslanec Peter Osuský vo svojom prejave v parlamente 15. marca 2022 konkrétne povedal:

Ďakujem spojencom, členským krajinám NATO, ktoré sú pripravené dokázať, že článok 5 je tu a že útok na krajinu NATO znamená pre agresora extermináciu, že preňho znamená zánik. Bolo by to hrozné, bolo by to tragické a bolo by to konečné riešenie. To konečné riešenie má v histórii zlú konotáciu, ale slová nemôžu za obsah v tomto zmysle a ja verím, že článok 5 a jeho zhmotnenie v podobe jednotiek, ktoré, ktorých príchod k nám dnes schválime, je vlastne hrádzou proti konečnému riešeniu, lebo nemôžem povedať - a hádam nikto na svete nemôže povedať -, že napriek všetkému, čo sa deje, by malo byť naším konečným radostným cieľom Červené námestie, ktoré bude ploché, lebo na ňom nebude nič stáť, a bude tam len ticho cvrlikať stroncium-90 dvadsaťdeväť rokov.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš