Fact Check: Slovenský parlament NECHCE diskriminovať slovenských poľnohospodárov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenský parlament NECHCE diskriminovať slovenských poľnohospodárov Chráni Prírodu

Snažil sa riaditeľ Národného parku Veľká Fatra zmariť slovenskú potravinovú nezávislosť zákazom pasenia dobytka na lúkach? Nie, to nie je pravda: dôvodom navrhovaného zákazu je výskyt vzácnej rastliny (archivované tu), nie cielená likvidácia slovenskej produkcie. Ministerstvo životného prostredia pripravuje (archivované tu) prísnejšiu zonáciu na ochranu národných parkov, kde človek nebude môcť zasahovať. Takzvané bezzásahové zóny sa budú nachádzať len na štátnych pozemkoch alebo na pozemkoch, kde s tým vlastníci súhlasili.

Tvrdenie, že štát sa snaží zničiť poľnohospodárov zákazom chovu dobytka v jednej zóne chránenej oblasti, sa objavilo vo videu na TikToku (archivované tu a tu) 20. júna 2023 pod názvom "Drasticky proti lobby ekoteroristov". Začinalo sa takto:

Riaditeľ Národného parku Veľká Fatra pán Apfel dnes napísal list, v ktorom požiadal pozemkový fond, aby nepredlžoval zmluvu poľnohospodárom, respektíve chovateľom zvierat a nedával zmluvu v tretej zóne chráneného územia. Tento človek sa chystá odrezať celý Liptov. Ak ste doteraz mali pozemky, na ktorých ste hospodárili, tak od dnešného dňa máte kvôli tomuto listu veľký problém.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-06-12 at 17.14.05 1.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jun 12 15:14:05 2024 UTC)

Ministerstvo životného prostredia predstavilo (archivované tu) novú zonáciu národných parkov v roku 2022, ktorej cieľom je posilniť ochranu vzácnych biotopov.

Vlna kritiky proti sprísneniu opatrení na ochranu prírody sa opiera o (archivované tu) dlhodobé vlastníctvo slovenských lesov a národných parkov ministerstvom pôdohospodárstva. To znamená, že tieto lesy spravovali lesníci, a nie ochranári. Hlavným cieľom lesníkov bolo dosahovať ekonomické ukazovatele a vytvárať zisk.

V súčasnosti sa táto zodpovednosť presúva na ministerstvo životného prostredia, ktoré si ochranu biodiverzity stanovilo za svoju prioritu.

Podobné video (archivované tu a tu) na TikToku, v ktorom sa tvrdí, že riaditeľ Národného parku Veľká Fatra bojuje proti potravinovej sebestačnosti sa objavilo aj 20. júna 2023 pod názvom "Nehorázne! Riaditeľ Národného parku Veľká Fatra pán Apfel sa snaží zakázať pasenie dobytka na lúkach":

Screenshot 2024-06-12 at 17.50.30.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jun 12 15:50:30 2024 UTC)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš