Fact Check: NEEXISTUJÚ dôkazy, ktoré prepájajú aktivitu strelcov na Roberta Fica a Donalda Trumpa

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NEEXISTUJÚ dôkazy, ktoré prepájajú aktivitu strelcov na Roberta Fica a Donalda Trumpa Neorganizované

Sú atentáty na slovenského premiéra Róberta Fica a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa prepojené? Nie, to nie je pravda: Americké úrady uviedli, že muž, ktorý sa pokúsil zabiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, konal sám a nič nenasvedčuje zahraničnej účasti. Streľba teda nebola koordinovaná ani prepojená so streľbou na Fica.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 23. augusta s titulkom "Kto stojí za streľbou na Fica a Trumpa?". Vo videu zaznelo:

Včera večer vyšiel nový okrúhly stôl pod názvom streľba na politikov, pro koho je to výhodné. V tomto okrúhlom stole se podrobne rozpráva o streľbe na nášho pána premiéra Roberta Fica ako aj na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho ľudí si myslí, že tieto dve udalosti sú čisto náhodné, že nemajú nič spoločné. No v skutočnosti to tak nie je. Obe tieto udalosti sú navzájom prepojené a oba strelci se stali obeťami informačných teroristických útokov. Ak chcete zistiť, kto stojí za týmito zločinmi, kto z toho profituje a benefituje, pozrite si tento okrúhly stôl, kde nájdete všetky odpovede.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-08-29 at 12.52.41.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Aug 29 10:53:37 2024 UTC)

Atentát na Roberta Fica, štvornásobného premiéra Slovenskej republiky, bol spáchaný (archivované tu) v stredu 15. mája 2024 pred domom kultúry v Handlovej. Páchateľ bol 71-ročný dôchodca Juraj Cintula, ktorý vystrelil na Róberta Fica päť rán z pištole. Fica trafil štyrikrát z bezprostrednej blízkosti. Atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa sa stal (archivované tu) 13. júla v Butleri v Pensylvánii. Strelcom bol Thomas Matthew Crooks.

Vo videu Monika Svajčíková, podporovateľka hnutia the Creative Society, ktoré platforma Konšpirátori.sk (archivované tu) ako aj britská verejnoprávna televízia BBC (archivované tu) označili za konšpiračné médium (v minulosti už o tom informovalo aj Lead Stories napríklad tu a tu), hovorí, že vyšiel nový okrúhli stôl, ktorý prepája tieto dva útoky. V 58-minútovom videu (archivované tu) vo forme okrúhleho stola nazvanom "Streľba na politikov. Pre koho je výhodná?", na ktoré odkazuje, sa päť ľudí rozpráva o metóde "puzzle coding", ktorú vymyslela skupina Antikultistov. Pomocou týchto vedeckých metód sa snažia preprogramovať ľudí, aby destabilizovali dôveru vo vládu.

Antikultistické hnutie však podľa United States Commision on Interntional Religious Freedom nemá vedecký základ a teda aj metodológia puzzlového kódovania je výmysel. Podľa amerických autorít antikultisti tvrdia, že sú odborníkmi v akademických oblastiach ako sú religionistika, psychológia a sociológia, pričom len zriedkakedy majú kvalifikáciu v niektorej z nich. Často sa tiež pri presadzovaní svojej ideologickej agendy opierajú o zdiskreditované teórie a metodológie. Rovnako zavádzajú a čerpajú z obáv totalitnej minulosti krajín, aby ospravedlnili zavádzanie represívnych nariadení, ktoré z ich teórie vychádzajú.

Podobný naratív o štvaní ľudí proti nemu použil aj Robert Fico (archivované tu) vo svojom prvom videu, keď vysvetľoval, že za útok na neho môže opozícia, média a mimovládne organizácie. Vytvoril tým falošné prepojenie napríklad na stranu Progresívne Slovensko, pričom predseda Progresívneho Slovenska Martin Šimečka dôrazne odmietol akékoľvek prepojenie na ich stranu alebo členov a odsúdil streľbu.

Screenshot 2024-08-30 at 10.58.13.png

(Zdroj: Screenshot z YouTube vyhotovený Fri Aug 30 10.58.13 2024 CET)

Neexistujú dôkazy, ktoré by dokazovali prepojenie motívov strelcov, na ktoré naráža žena v Tiktokovom videu. Krátko po útoku na predsedu vlády Roberta Fica sa na internete objavilo 24-sekundové video (archivované tu), ktoré zachytáva zadržanie útočníka, v ktorom vyjadruje svoj nesúhlas s aktuálnou vládou. Útočník kladie otázky o likvidácii masmédií, útokoch na RTVS a odvolaní predsedu súdnej rady Jána Mazáka: „Mazák je prečo vyhodený z funkcie?" Aj úrady neskôr potvrdili, že motívy Cintulu boli politické.

Medzitým americká FBI zverejnila na webe, že motívy atentátnika na Dolanda Trumpa zostávajú záhadou:

Rozsiahla analýza histórie online vyhľadávania a konkrétnych aktivít na internete priniesla cenný pohľad na zmýšľanie daného subjektu, avšak nepriniesla jednoznačný motív. (Preložené z angličtiny: Extensive analysis of the subject's online search history, as well as his specific online activity, has provided us valuable insight into his mindset, but not a definitive motive.)

Screenshot 2024-08-29 at 14.59.59.png

(Zdroj: Screenshot z Youtube z profilu Martin Daňo / GINN vyhotovený Thu Aug 29 14.59.59 2024 CET)

Slovenské ministerstvo vnútra vo svojej tlačovej správe z 19. mája 2024 uviedlo, že podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka sa vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica zaoberá aj možnosťou, že atentátnik nebol sám. Ako dôvod uviedli, že facebooková a komunikačná história páchateľa bola zmazaná dve hodiny po spáchaní atenátu. „Je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa možno na tento trestný čin hecovali a vzájomne podporovali," uviedol minister (archivovaná tu).

Investigatíva reportérov Denníka N však preukázala, že vymazanie facebookového profilu útočníka, ktorý zaútočil na premiéra Roberta Fica, nemusí automaticky znamenať, že mal spolupáchateľa. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje Facebook, potvrdila pre Denník N, že odstránila profil strelca pre porušenie pravidiel týkajúcich sa nebezpečných jednotlivcov. Profil bol zmazaný „v noci po incidente" a o tomto kroku boli následne informované slovenské úrady. Hoci presný čas odstránenia nebol uvedený, hovorkyňa spoločnosti uviedla, že k tomu došlo „krátko" po jeho identifikácii, teda 15. mája.

Americké úrady v stredu 28. augusta tiež uviedli, že Thomas M. Crooks, muž, ktorý sa pokúsil zabiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, konal sám a nič nenasvedčuje tomu, že by sa na tom podieľala zahraničná strana.

Screenshot 2024-08-29 at 14.55.20.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku z profilu Košice DNES vyhotovený Thu Aug 29 14.55.20 2024 CET)

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš