Fact Check: Bývalý policajný prezident Milan Lučanský NEBOL zavraždený komandom slovenskej tajnej služby

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Bývalý policajný prezident Milan Lučanský NEBOL zavraždený komandom slovenskej tajnej služby Samovražda

Zavraždilo komando SIS (Slovenskej informačnej služby) Tarantula bývalého policajného šéfa Milana Lučanského? Nie, to nie je pravda: Milan Lučanský nebol zavraždený. V roku 2022 to potvrdila Generálna prokuratúra, keď zrušila vyšetrovanie jeho smrti.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na Tiktoku, kde bolo publikované účtom @tinamartina316 30. novembra 2023. V príspevku sa nachádzalo toto tvrdenie:

Lučanského zavraždilo komando SIS TARANTULA

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-30 o 12.19.24.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Nov 30 11:22:54 2023 UTC)

V uznesení Krajskej prokuratúry v Prešove sa vo vysvetlení zamietnutia trestného stíhania zločinu zabitia v prípade Milana Lučanského, sa píše:

V priebehu dňa 29.12.2020 bol obvinený predvedený aj na zdravotné stredisko a na psychologickú službu. Taktiež bola vykonaná kontrola celových mreží a posledná vizuálna kontrola cez celový priezor dverí bola vykonaná v čase okolo 16.30 hod. Podľa výpovede svedka bol obvinený v tom čase v poriadku, sedel na posteli a pozeral televízor. Vzhľadom na výsledky dokazovania možno dospieť k nepochybnému záveru, že zo strany príslušníkov ZVJS [Zbor väzenskej a justičnej stráže poz. edit.] nedošlo k porušeniu povinností vykonávať zvýšený dohľad nad obvineným dňa 29.12.2020. Preto postupoval vyšetrovateľ správne, keď v bode jeden trestné stíhanie podľa § 215 ods. 1 písm. a) Tr. por. zastavil z dôvodu, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie. Z obsahu podanej sťažnosti vyplýva, že sťažovatelia v odôvodnení svojich sťažností v podstate neuviedli žiadne námietky resp. argumentáciu proti tomuto bodu výroku uznesenia o zastavení trestného stíhania.

Konšpirácia o Lučanského vražde je na Slovensku známa. Výsledky z prieskumu, ktoré uskutočnila agentúra Focus pre protikorupčnú organizáciu Transparency International, ukazujú, že minimálne 45 percent ľudí na Slovensku si myslí, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský nespáchal samovraždu, ale bol zavraždený. V minulosti už podobné dezinformácie overoval aj tím Leadstories.

Podľa Denníka SME je hlavným bodom konšpirácií a špekulácií okolo Lučanského smrti je samotné obesenie, ku ktorému došlo 29. decembra 2020. Denník SME na základe uznesenia píše:

  • Dozorcovia pôvodne zaznamenali Lučanského, ako sedí na posteli a sleduje televíziu. O deväť minút neskôr, keď na večeru nereagoval, ho však znova skontrolovali a našli ho visieť v teplákovej súprave na ráme postele. S cieľom zistiť, ako k tomu mohlo dôjsť, vyšetrovatelia uskutočnili rekonštrukciu.
  • Ukázalo sa, že zaviazanie ústavnej teplákovej bundy trvalo v priemere pol minúty, v závislosti od spôsobu viazania. Podľa dvoch lekárskych znaleckých posudkov je celkový čas dusenia päť až osem minút a ak dusenie trvá viac ako osem minút, väčšinou sa už človeka zachrániť nedá.
  • Vzhľadom na vyššie uvedené sa dospelo k záveru, že čas od poslednej vizuálnej kontroly o 16:30 do podania večere o 16:39 bol dostatočný na to, aby obvinený (Lučanský) priviazal ústavnú teplákovú súpravu na kovový rám postele a zavesil sám, ako sa uvádza v zisteniach vyšetrovania.

Milan Lučanský bol prezidentom Policajného zboru SR od 1. júna 2018 do 31. augusta 2020. V decembri 2020 skončil v kolúznej väzbe pre podozrenia z prijímania úplatkov. 29. decembra 2020 sa vo svojej cele pokúsil o samovraždu. Nasledujúci deň bol po hospitalizácii vyhlásený za mŕtveho. Po dvoch rokoch vyšetrovania zrušila 24. novembra 2022 Krajská prokuratúra v Prešove trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre trestný čin ublíženia na zdraví. Dôkazy jednoznačne potvrdili, že k smrti Lučanského došlo bez cudzieho zavinenia, vysvetlil na tlačovej konferencii 25. novembra 2022 krajský prokurátor Pavol Matija..

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš