Fact Check: Riaditeľka Slovenskej národnej galérie NEBOLA pri rekonštrukcii v konflikte záujmov

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Riaditeľka Slovenskej národnej galérie NEBOLA pri rekonštrukcii v konflikte záujmov Roky Predtým

Bola riaditeľka Slovenskej národnej galárie Alexandra Kusá v konflikte záujmov, pretože architektonický návrh rekonštrukcie galérie zabezpečil jej otec? Nie, to nie je pravda: Zmluvu s ateliérom Martina Kusého galéria uzatvorila päť rokov predtým, ako sa jeho dcéra Alexandra Kusá stala riaditeľkou SNG.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 8. augusta 2024 s titulkom "Haló páni Šimečka a Bárdy nevidíte záhadné kšefty šéfky Slovenskej národnej galérie?" Vo videu odznelo:

Čo nepíšete o tom, že pani Kusá podpisovala dodatky so svojím otcom za dva milióny eur. Pani Kusá, rozčarovaná, že nechápe, že bola odvolaná, pričom rekonštruovala Slovenskú národnú galériu za viac ako 70 miliónov eur. Popri tom podpisovala zmluvy so svojím otcom, počujete dobre. Tak ona podpíše so svojím ocom dodatky na dva milióny eur? Potom to bude dediť?

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-08-21 at 12.33.38.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Aug 21 10:34:56 2024 UTC)

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová obvinila (archivované tu) bývalú riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú z rodinkárstva, pričom tvrdí, že počas rekonštrukcie galérie došlo ku konfliktu záujmov. Ten istý naratív potom vo videu používal aj podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

Dôvodom konfliktu záujmov má byť firma, ktorej návrh zvíťazil v súťaži na rekonštrukciu SNG (archivované tu). Jedným z jej spolumajiteľov je architekt Martin Kusý, otec riaditeľky SNG Alexandry Kusej.

Téma rekonštrukcie SNG už v minulosti zaujala viacerých politikov, na konflikt záujmov upozornila (archivované tu) aj poslankyňa OĽaNO Natália Milanová. Vtedajšia ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD) dala galériu a riadenie rekonštrukcie dôsledne preveriť.

Screenshot 2024-08-21 at 15.46.46.png

(Zdroj: Screenshot ministerky kultúry Martini Šimkovičovej z Youtube TASR vyhotovený Wed Aug 21 14:50:21 2024 UTC)

Slovenská komora architektov v minulosti podľa webu Aktuality.sk konštatovala (archivované tu), že ku konfliktu záujmov pri rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie nemohlo dôjsť. Dôvodom je, že zmluva s ateliérom Martina Kusého bola uzatvorená päť rokov predtým, než jeho dcéra Alexandra Kusá prevzala vedenie SNG. Časovú lineárnosť vysvetľovala (archivované tu) na tlačovej konferencii po svojom odvolaní aj samotná Kusá. Pôvodnú zmluvu podpísala ešte predchádzajúca riaditeľka galérie Katarína Bajcurová na základe výsledkov anonymnej architektonickej súťaže. Celý projekt, vrátane projektovej dokumentácie a stavebných povolení, sa pripravoval ešte pred nástupom Kusej do funkcie riaditeľky.

Galéria do roku 2022 uzavrela s Kusého ateliérom 11 dodatkov k pôvodnej zmluve, všetky od roku 2013 sú zverejnené (archivované tu) v Centrálnom registri zmluv. Niektoré z nich vznikli v rokoch 2016 až 2020, počas vlády koalície Smeru, SNS a Mosta-Híd, keď sa začali stavebné práce. Niektoré dodatky s firmou svojho otca už podpisovala Alexandra Kusá, dokopy v hodnote dva milióny eur.

Screenshot 2024-08-27 at 19.07.33.png

(Zdroj: Screenshot dodatkov k zmluve z Centrálneho registra zmlúv vyhotovený Tue Aug 27 19:07:33 2024 CET)

Dodatky sú bežnou súčasťou stavebných zmlúv, keďže náklady spojené so stavbou rokmi rastú, a počítala s nimi aj pôvodná zmluva na rekonštrukciu SNG podpísaná v roku 2005. Alexandra Kusá dodatky podpisovala, pretože ako generálna riaditeľka bola štatutárkou príspevkovej organizácie.

Celý proces prestavby trval viac než 20 rokov, čo znamená, že na prijaté rozhodnutia mali vplyv všetci ministri kultúry, ktorí počas tohto obdobia pôsobili.

Slovenská národná galéria po rokoch náročnej obnovy vlani opäť otvorila svoje brány verejnosti. Rekonštrukcia si vyslúžila uznanie v prestížnej súťaži CEZAAR a dostala sa medzi 40 najlepších európskych stavieb, ktoré súťažili o cenu Mies van der Rohe Award. Proces obnovy galérie bol zachytený aj v dokumente "Pozor, padá SNG!" od režisérok Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej.

Alexandra Kusá je rešpektovaná odborníčka v oblasti dejín umenia, ktorá sa ako kunsthistorička špecializovala na umenie 20. storočia. Zvlášť sa venovala výskumu umenia počas stalinskej kultúrnej praxe v rokoch 1948 - 1956, teda obdobiu, keď dominoval socialistický realizmus a prebiehalo najtvrdšie stalinské obdobie.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš