Fact Check: Ódorova vláda NEZADLŽILA Slovensko

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ódorova vláda NEZADLŽILA Slovensko Nezadlžila

Rozdala úradnícka vláda Ľudovíta Ódora 2,1 miliardy eur a tým zadlžila Slovensko? Nie, nie je to pravda: Slovensko síce smeruje podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť k bankrotu, avšak hlavným dôvodom skokového nárastu pravdepodobnosti defaultu na dlhodobé záväzky na 18% z predchádzajúcich 6% odhadovaných ku koncu roka 2021 boli rozhodnutia prijaté v roku 2022 a začiatkom roka 2023 - teda predtým, ako prvýkrát zasadla úradnicka vláda Ľudovíta Ódora. Ódorova vláda naopak navrhla takmer 100 opatrení k ozdraveniu verejných financií.

Toto tvrdenie sa objavilo v príspevku na Facebooku (archivovanom tu), kde bol publikovaný účtom Martin Bago 10. októbra 2023. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Tieto posledné štyri roky boli katastrofou pre verejné financie. Najprv až o 18 miliárd eur zadlžili Slovákov Matovič s Hegerom, a teraz 2,1 miliardy minul Ódor. Výsledok vládnutia za necelé štyri roky amatérov, bláznov a excelistov, ktorí nemajú šajnu aký život žijú Slováci, je dlh neuveriteľných 21,1 miliárd eur.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-12 o 0.06.34.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v utorok 10. októbra o 14:45:42 2023 UTC)

Martin Bago argumentuje, že Ódor predložil občanom návrh konsolidačných opatrení, ktorý siaha do peňaženiek občanov a oberá o financie hlavne tých najchudobnejších. Uverejnil, že Ódorova vláda navrhuje napr. zrušiť vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, zvýšiť dane a poplatky: DPH, zvýšiť dane z nehnuteľnosti, ceny za pohonné hmoty, zaviesť platby u lekára, zrušiť obedy zadarmo, či rekreačné poukazy.

Naráža tým na materiál s názvom Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý bol publikovaný ministerstvom financií 4. októbra 2023.

Podľa makroekonóma Marcela Klimeka sa doterajšie vlády báli prijsť s podobnými radikálnymi opatreniami, pretože sú nepopulárne u občanov. Ako však Klimek argumentuje vo svojom blogu na stránke Denníka N, Ódorova vláda zložená z odborníkov nepotrebuje robiť populistické rozhodnutia. Preto ukázala verejnosti, že súčasný stav aj výhľad slovenských verejných financií je neudržateľný a vyžaduje si zásadnú reakciu.

Inštitút finančnej politiky, ktorý pôsobí ako analytický útvar ministerstva financií, vo svojej analýze dodal, že "po dvoch zásadných krízach a nedostatočnej proti-cyklickej rozpočtovej politike v dobrom ekonomickom období je zadlženie Slovenska nad všetkými pásmami národnej dlhovej brzdy. Aj aktuálna bilancia rozpočtu je po prijatí viacerých nových politík bez rozpočtového krytia veľmi nepriaznivá. Schodok hospodárenia sa v tomto aj v najbližších rokoch očakáva blízko 7 % HDP, najviac v celej Európskej únii."

Inštitút tiež argumentoval, že slovenské verejné financie budú "už koncom tejto dekády čeliť nepriaznivému vplyvu starnutia populácie, v dôsledku čoho bude deficit rozpočtu aj dlh ďalej rásť. Bez fiškálne zodpovednej reakcie budúcich vlád by sa dlh už do dvoch dekád zdvojnásobil a skončil výraznejšie nad hranicou 100 % HDP. Ide o veľmi prudký nárast zadlženia, výrazne zvyšujúceho riziko bankrotu."

Nejedná sa teda o výmysel Ódorvej vlády, keďže k ozdraveniu verejných financií vyzývajú Slovensko aj zahraničné inštitúcie ako Európska komisia, ktorá aktuálne hodnotí Slovensko ako krajinu s najmenej udržateľnými verejnými financiami.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš