Fact Check: Michal Šimečka NIE je krajne pravicový poslanec

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Michal Šimečka NIE je krajne pravicový poslanec Nie Je Fašista

Patrí predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ku krajnej pravici? Nie, to nie je pravda: Aktuálny predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vo videu z roku 2020 rozpráva o vynucovaní poslušnosti členský štátov Európskej únii, čo autori videa považujú za fašistický prejav. V skutočnosti je video vystrihnuté z Šimečkovho predkladania návrhu zaviesť nástroj na objektívne hodnotenie stavu demokracie a právneho štátu vo všetkých členských krajinách EÚ. Šimečka sa teda pokúšal zaistiť stabilitu demokracie na pôde Európskej únie, čo sa nijak nezlučuje s fašistickou ideológiou. Šimečkovi sa tento návrh podarilo presadiť.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na Tiktoku publikovanom účtom Miroslav Čimo na 19. septembra 2023 s titulkom s nasledujúcim popisom:

Tu je vidieť, kto je fašoun!

Predseda Progresívneho Slovenska, v čase nahrávania videa stále europoslanec, Michal Šimečka vo videu z roku 2020 hovorí:

Musíme zabezpečiť, že poslušnosť členských štátov nie je len periodicky kontrolovaná, ale tiež aj vynútená.
Skutočne potrebujeme vynucovanie, pretože Európska komisia napríklad stále neudelila Poľsku pokuty za to, že poľská vláda nerešpektuje rozhodnutia Európskeho súdneho dvora.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-01 o 15.13.54.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Nov 1 12:13:25 2023 UTC)

V zostrihanom videu mu následne oponuje predseda mimoparlamentnej strany Republika Milan Uhrík, ktorý hovorí, že ľudia nemajú čo jesť a aj napriek tomu Šimečka blokuje schválenie európskeho rozpočtu, podľa jeho slov "takýmito nezmyselnými požiadavkami":

Povedzte to rovno, že chcete trestať Poliakov, Maďarov, Slovákov aj všetkých ostatných, pretože nechcú prijímať imigrantov, že nechcú presadzovať LGBT agendu, že nechcú slepo poslúchať zahraničné mimovládne organizácie a liberálnych novinárov! ... My takéto niečo nikdy nemôžeme podporiť, pretože na Slovensku, v strednej Európe s tým už máme skúsenosti. A v minulosti sa to nazývalo totalita!

Napriek Uhríkovej kritike Európsky parlament schválil "Šimečkovu správu". Hlasovalo za ňu 521 poslancov, proti bolo len 152 a 21 poslancov sa zdržalo. "Takto široký konsenzus naprieč frakciami, navyše pri politicky citlivej téme, sa v parlamente nevidí často," napísal Šimečka na Facebooku.

Takto vyzeral facebookový post v čase písania:

Snímka obrazovky 2023-11-01 o 15.32.24.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený Wed Nov 1 12:33:24 2023 UTC)

Proti návrhu sa okrem Uhríka vyhraňovalo aj Poľsko a Maďarsko, ktoré boli najviac kritizované za zasahovanie do nezávislosti súdnictva či klientelizmus. „Európska únia musí nájsť odvahu brániť vlastné demokratické hodnoty, ako aj strážiť spoločný rozpočet. Inak hrozí, že aj peniaze slovenských daňových poplatníkov zneužijú skorumpované vlády alebo skončia u oligarchov blízkych napríklad Viktorovi Orbánovi. Verím, že návrh pri rokovaniach podporí aj slovenská vláda, ktorá vznikla na étose boja proti korupcii," zdôraznil Šimečka.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš