Fact Check: Smeru NEPOZASTAVILI členstvo v Strane európskych socialistov pre autoritárske názory šéfa PES

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Smeru NEPOZASTAVILI členstvo v Strane európskych socialistov pre autoritárske názory šéfa PES Odklon hodnôt

Rozhodlo vedenie Strany európskych socialistov o pozastavení riadneho členstva strany Smera a Hlas na základe autoritárskych názorov šéfa strany Stefana Löfvena? Nie, to nie je pravda: Toto rozhodnutie vychádza z jasného odklonu Roberta Fica od hodnôt európskych socialistov a jeho priklonenia sa ku krajne pravicovej Slovenskej národnej strane (SNS). Vyjadrenie frakcie poukazuje aj na homofóbne a transfóbne vyjadrenia strany Smer. Berie na vedomie aj memorandum podpísané s Hlasom a SNS, ktoré podľa nich nie je zlučiteľné s pokrokovými hodnotami socialistov.

Toto tvrdenie sa objavilo vo video (archivovanom tu) na TikToku, kde bol publikované stránkou @smer_sd_tiktok 2. októbra 2023 s titulkom "Zo Strany európskych socialistov prišlo namiesto blahoželania vydieranie ... Tu je naša odpoveď". Video obsahovalo nasledujúci výrok:

Predseda Strany európskych socialistov sa dôsledne riadi filozofiou, že kto je za mier je vojnový štváč, a kto je za vojnu a zabíjanie je aktivista. Takže milý Stefan, poprvé, tvoj odkaz je nedemokratický, nerešpektujúci právo na iný názor. Je autoritársky. Po druhé, vydierať suverénnych politikov sa nepatrí a my sme suverénni politici.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-28 o 12.24.46.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Nov 28 11:27:23 2023 UTC)

Predseda strany Smer Róber Fico vo videu kritizuje Stefana Löfvena aj za vydieranie Smeru a nemožnosti mať iné názory ako on. V skutočnosti nejde o rozdielnosť názorov ako takú, ale proruský naratív strany Smer, ktorý sa podľa frakcie odkláňa od európskych hodnôt.

Európski socialisti kritizovali stranu Smer za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Tiež pripomínali, že koalícia s krajnou pravicou by mala byť pre ľavicové strany červenou čiarou. Po reakcii volali aj vysokopostavení európski politici, napríklad portugalský predseda vlády António Costa. V liste žiadali predsedníctvo PES o reakciu aj socialisti z Nemecka, Holandska alebo Rakúska.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš