Fact Check: Za Progresívnym Slovenskom NIE sú organizátori protikomunistického prevratu

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Za Progresívnym Slovenskom NIE sú organizátori protikomunistického prevratu Žiadne Dôkazy

Stoja za politickou stranou Progresívne Slovensko (PS) ľudia, ktorí pomohli zorganizovať zahraničím vnútený protikomunistický prevrat v roku 1989? Nie, nie je to pravda: Nežná revolúcia nebola prevratom organizovaným zo zahraničia, ako to tvrdia niektoré dezinformačné weby. Odštartovala ju spontánna demonštrácia študentov a zavŕšiť ju pomohol generálny štrajk, ktorého sa zúčastnila väčšina verejnosti. Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by spájali bývalých členov hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) - ústredných aktérov revolúcie v roku 1989 - so súčasnými veriteľmi strany PS.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @imrich_krajnak 23. októbra 2023, bez titulku. Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Keď si človek pozrie CV jednotlivých členov Progresívneho Slovenska, tak za nimi stojí celé VPN. A VPN, už teraz sú dôkazy, že to nebola naša vôľa ľudu, ktorí sme dupotali nožičkami a kľúčikmi štrngali, ale bola to vôľa zvonku prinesená a vnútená.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-10-25 at 12.44.09.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v stredu 25. októbra o 10:44:09 2023 UTC)

Vo vedení strany Progresívne Slovensko nesedia bývalí členovia Verejnosti proti násiliu. V životopise tých kandidátov PS, ktorí majú dostatočný vek na to, aby sa mohli v roku 1989 aktívne zapojiť do Nežnej revolúcie, nefiguruje zmienka o VPN ani raz. Členka PS Jolana Kusá je manželkou už zosnulého bývalého podpredsedu VPN Miroslava Kusého.

Tvrdenie, že revolúcia bola riadená zo zahraničia, je tiež nepravdivé. Príčin pádu komunistických režimov v Európe bolo podľa historických analýz niekoľko - a to najmä hospodárske a vojenské zaostávanie východných krajín za západným blokom a nárast verejných prejavov nespokojnosti s režimom, ktoré súviseli s neschopnosťou komunistických vlád reformovať režim alebo udržať existujúci režim bez masívnych represívnych opatrení.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš