Fact Check: Prezidentka NEODLOŽILA vymenovanie vlády, aby pomohla Jánovi Čurillovi

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Prezidentka NEODLOŽILA vymenovanie vlády, aby pomohla Jánovi Čurillovi Nepomáha

Odkladala prezidentka Zuzana Čaputová vymenovanie novej vlády, aby pomohla vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi? Nie, nie je to pravda: Ján Čurilla je v poslednom období v centre pozornosti pre vyšetrovanie viacerých závažných káuz týkajúcich sa členov politckej strany Smer, za čo ho predseda strany Robert Fico ostro kritizuje. Prezidentka Zuzana Čaputová však vymenovanie novej vlády najskôr oddialila pre svoj zdravotný stav, neskôr pre nomináciu Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia.

Toto tvrdenie sa objavilo vo facebookovom príspevku (archivovanom tu), ktorý bol publikovaný účtom Janka Aciakova 15. októbra 2023 s titulkom "Smer priniesol šokujúce dôkazy, ako mainstreamoví novinári napomáhali podozrivým zo zločinov". Príspevok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

Prezidentka SR Zuzana Čaputová naťahuje vymenovanie novej vlády. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico. Blokovať ju má vyjadreniami o odbornosti ministrov. Fico za tým vidí pomoc obvineným vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), tzv. čurillovcom.

Takto vyzeral príspevok na Facebooku v čase písania článku:

Ydu1cVIW_o.png

(Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený v pondelok 23. októbra o 10:49:34 2023 UTC)

Portál Hlavné správy v polovici októbra 2023 informoval o tlačovej konferencii strany Smer, kde predseda strany Robert Fico tvrdil, že prezidentka Zuzana Čaputová blokuje vymenovanie ministrov, aby pomohla skupine obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), tzv. čurillovcom.

V skutočnosti prezidentka odložila vymenovanie vlády z ústavnoprávnych dôvodov pre nomináciu Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Ako píše Denník N, Rudolf Huliak na Facebooku šíri nenávisť voči ochranárom, klimatickým aktivistom a LGBTI+ ľuďom, pričom popiera fakty o klimatickej kríze.

Prezidentka Huliaka odmietla vymenovať s odôvodnením, že ministerstvo životného prostredia nemôže viesť politik, ktorý popiera zmysel a účel daného ministerstva. Strany Smer, Hlas a SNS napriek tomu trvali na Huliakovom vymenovaní. Prezidentku Čaputovú zároveň vyzvali, aby vládu vymenovala bez Huliaka na poste ministra životného prostredia. Predĺženie aktu vymenovania vlády teda nemá žiadnu súvislosť s vyšetrovaním Jána Čurillu.

Platforma Konšpirátori.sk označuje portál Hlavné správy, ktorý pôvodne informoval o vyššie spomenutej tlačovej konferencii strany Smer, za dezinformačný web s klamlivým obsahom a lživou propagandou. Platforma tvrdí, že stránka obsahuje konšpiračné teórie, ktoré môžu viesť k závažnejším politickým, ekonomickým a zdravotným následkom.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš