Fact Check: Marián Magát NIE je stíhaný za prezentovanie informácií z dejín a politické komentáre

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Marián Magát NIE je stíhaný za prezentovanie informácií z dejín a politické komentáre Porušil Zákon

Je Marián Magát neprávoplatne trestne stíhaný za politické komentáre a prezentovanie historických informácií? Nie, to nie je pravda: Marian Magát je extrémista, ktorého slovenská prokuratúra stíha za založenie a podporu hnutia zameraného na potláčanie základných ľudských práv, výrobu extrémistických materiálov a popieranie holokaustu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @marianmagatfanpag 20. novembra 2023 s titulkom "FreeMagat#FreeMarianMagat". Vo videu zaznelo:

Režim, ktorý stíha ľudí za názory na historické udalosti, za prezentáciu informácií z histórie a za komentáre k politike, je zločinný režim. A ľudia, ktorí sú za tieto takzvané trestné činy akýmkoľvek režimom, nech si hovorí ako chce, za komentáre k politike, za informácie z histórie a za stanovisko k informáciám z histórie, ak sú ľudia trestaní, tak sú to hrdinovia novej doby a žiadni zločinci.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Nov 27 15:16:02 2023 UTC)

Marián Magát je jedným z najznámejších slovenských neonacistov, ktorý otvorene popieral holokaust a obdivoval Adolfa Hitlera, píše server Aktuality. Spochybňoval, že v nacistických koncentračných táboroch zahynulo 6 miliónov ľudí a tvrdil, že popravovaní boli hlavne zločinci. Hitlera nazýval mierotvorcom a človekom so srdcom na správnom mieste. Magát tiež zakladal neonacistickú skupinu Vzdor Kysuce.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš