Fact Check: Slovenský zástupca WHO Jozef Šuvada, NEVYTVÁRAL segregačné opatrenia

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Slovenský zástupca WHO Jozef Šuvada, NEVYTVÁRAL segregačné opatrenia Nesegregoval

Podieľal sa slovenský zástupca vo WHO, Jozef Šuvada, na vytváraní segregačných opatrení? Nie, to nie je pravda: Jozef Šuvada sa nepokúšal segregovať ľudí, ale spolupracoval na vytváraní protipandemických opatreniach počas globálnej koronakrízy ako člen konzília odborníkov.

Toto tvrdenie sa vyskytlo vo videu (archivovanom tu) uverejnenom na TikToku, kde bolo publikované účtom @miroheredos 18. novembra 2023. Člen extrémistickej strany ĽSNS, Miroslav Hegedoš, vo videu o Šuvadovi hovorí:

Je to človek, ktorý sedel v konzíliu odborníkov Matovičovej a Hegerovej vlády. Ktorý bol spoluzodpovedný za nariadenia, ktoré sa vytvárali. Za segregačné opatrenia.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-24 o 18.14.47.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Fri Nov 24 17:08:57 2023 UTC)

Trend označovať opatrenia proti ďalšiemu šíreniu choroby COVID-19 ako segregáciu ľudí začal ešte počas pandémie, kedy sa strana Smer SSD obrátila na Ústavný súd pre dve vyhlášky hygienikov. Vyhláškami sa podľa predsedu strany Roberta Fica porušovali základné ľudské práva a zavádzala práve sa „protiústavná segregácia". Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva upravovali činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí počas pandémie.

Róber Fico vtedy reagoval:

Po ich prečítaní sme úplne presvedčení, že sa na Slovensku zaviedla protiústavná segregácia. Vyhlášky jasne formulujú, čo je obchodný dom a že do neho od pondelka bude môcť vstúpiť len zaočkovaný človek a ten, čo prekonal ochorenie covid-19. Osoba, ktorá má v ruke platný PCR test, sa do obchodného domu neodstane. Cieľom vyhlášok nie je bojovať proti pandémii, ale nahnať ľudí očkovať sa.

Ústavný súd po dôkladne vykonanom prieskume napadnutej právnej normy dospel k záveru, že návrhu nie je možné vyhovieť. V posudku tvrdia:

U nezaočkovaných na základe ich osobnej voľby však ústavný súd konštatoval, že sloboda jednotlivca (a teda aj osobná voľba) je spojená so zodpovednosťou jednotlivca, ktorý je v podmienkach demokratického a právneho štátu povinný prihliadať na ochranu práv a slobôd iných, v konkrétnych okolnostiach posudzovanej veci najmä na ochranu zdravia iných osôb.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš