Fact Check: Väčšina mladých Slovákov NIE je proti vojenskej pomoci Ukrajine

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Väčšina mladých Slovákov NIE je proti vojenskej pomoci Ukrajine Nesprávne Dáta

Je vyše 61 percent Slovákov vo veku 18-25 rokov rozhodne proti vojenskej pomoci Slovenska Ukrajine? Nie, nie je to pravda: Podľa prieskumu, na ktorý sa článok s nesprávnym tvrdením odvoláva, len 31 percent Slovákov vo veku 18-33 rokov je rozhodne proti vojenskej pomoci Ukrajine (overovaný článok uvádza rozpätie 18-25 rokov, čo je rozsah, ktorý sa v pôvodnom prieskume nevyskytuje).

Toto tvrdenie sa objavilo v článku (archivovanom tu) na webe, kde bol publikovaný stránkou ereport.sk 17. septembra 2023 s titulkom "PRIESKUM Mladí Slováci to vidia jasne: Slovensko by nemalo posielať Ukrajine žiadne zbrane!". Článok obsahoval nasledujúce tvrdenie:

To, že by sme nemali posielať na Ukrajinu žiadne zbrane. si nemyslia len opoziční politici či rôzni odborníci. Myslia si to i mnohí Slováci. Podľa prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj24 si mladí Slováci vo veku od 18 do 25 rokov myslia, že naša krajina by na Ukrajinu zbrane rozhodne posielať nemala. Uviedlo to 61% z opýtaných.

Screenshot 2023-09-22 at 17.07.47.png

(Zdroj: Screenshot z webu ereport.sk vyhotovený v piatok 22. septembra o 15:07:47 2023 UTC)

Prieskum má podľa ereport.sk pochádzať z agentúry AKO a mal byť vyrobený pre televíziu Joj24. Televízia Joj však analyzovala údaje v spojitosti s otázkou, či by budúca vláda mala pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, výrazne odlišným spôsobom. Ako píše Joj24 v sprevádzajúcom článku publikovanom 2. augusta 2023, tí, ktorí si myslia, že by mala budúca vláda pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine, v nadpriemernom množstve patria do vekovej kategórie 18 až 33 rokov.

Copy of Strany - PROBSR02. Ktorý z nasledujúcich problémov je podľa Vás v Slovenskej republike NAJVÄČŠÍ_@2x.png

Článok z ereport.sk sa o tieto falošné čísla opiera pri vysvetľovaní postoja niektorých politikov kandidujúcich v septembrových voľbách, ktorí sa vyjadrili, že sú proti pomoci Ukrajine. Patria medzi nich napríklad Robert Fico a členovia jeho strany Smer-SSD.

Web ereport.sk založil Fedor Flašík, bývalý manažér kampane strany Smer-SSD Roberta Fica, ktorá získala najviac hlasov v septembrových parlamentných voľbách.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš