Fact Check: Daniel Lipšic NIE je objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Daniel Lipšic NIE je objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Iný Páchateľ

Objednal si Daniel Lipšic vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej? Nie, nie je to pravda: Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic nie je objednávateľom dvojitej vraždy, naopak mal byť podľa výpovede Zoltána Andruskóa (odsúdeného v prípade dvojitej vraždy) jednou z ďalších obetí vraždy. Podozrenie z organizovania vrážd smeruje k Mariánovi Kočnerovi, podnikateľovi s kriminálnou minulosťou, ktorého súdne konanie stále pokračuje na Najvyššom súde SR.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivovanom tu), kde bolo publikované účtom @romipe78 1. októbra 2023, bez titulku. Video, v ktorom vystupuje známy dezinformátor Daniel Bombic, obsahovalo nasledujúce tvrdenie:

Čo robil Stanke, Nvotová, čo robili mainstreamové médiá keď dal Lipšic cez svojho strelca popraviť Kušnírovú a chudáka Jána Kuciaka?

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v utorok 10. októbra o 12:33:07 2023 UTC)

Neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy, ktoré by Lipšica spájali so zločinom, keďže nebol obvinený v žiadnej súvislosti s prípadom. Za vraždu sú právoplatne odsúdení Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Zoltán Andruskó a sprostredkovateľka objednávky Alena Zsuzsová. Ich kontakty vedú podľa prokurátorov práve k Mariánovi Kočnerovi, a nie k Danielovi Lipšicovi. Marián Kočner, podnikateľ s prepojením na politickú stranu Smer, je právoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia za falšovanie televíznych zmeniek. Súdne konanie s Kočnerom v prípade dvojitej vraždy stále pokračuje na Najvyššom súde SR.

Na Daniela Bombica, známeho aj ako Danny Kollár, ktorého falošné tvrdenie je predmetom spomínaného videa, sú vydané tri európske zatykače na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania osobných informácií osôb, ktoré sa dostali do jeho nemilosti. Podľa Denníka N sa Bombic snaží prezentovať ako najväčší radikál medzi slovenskými šíriteľmi dezinformácií. Jeho videá bežne obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Bombic počas predvolebnej kampane v septembri 2023 vyjadroval podporu viacerým politikom vrátane členov strany Smer-SD, ktorá napokon zvíťazila v parlamentných voľbách.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš