Fact Check: Progresívne Slovensko NIE je v médiách účelovo viac ako Republika či Smer

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Progresívne Slovensko NIE je v médiách účelovo viac ako Republika či Smer Odmietli

Dostávali niektoré opozičné politické strany účelovo menej mediálneho priestoru v televíznych debatách ako strana Progresívne Slovensko? Nie, nie je to pravda: Opozičné strany Smer a Republika odmietali účasť v predvolebných debatách TV Markízy, najsledovanejšej slovenskej televízie. Predstavitelia týchto strán tvrdili, že tieto debaty sú manipulatívne, zaujaté a vedené moderátormi, ktorí sa správajú politicky. Michal Kovačič, moderátor najsledovanejšej slovenskej politickej relácie s názvom Na Telo, v rozhovore pre denník SME vysvetlil, že politici nie sú do diskusie pozývaní na základe ideológií. Pozvánky chodia politikom zo všetkých tých politických strán, ktoré vedia ponúknuť relevantný prínos a vyjadrenie k danej diskutovanej téme. Podľa Kovačiča sa neuprednostňujú progresívne strany, ani sa nevynechávajú krajne pravicové strany.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivovanom tu), ktoré bolo publikované účtom @mg_talkshow 9. septembra 2023 s titulkom "Riešenia sú - chýba však vôľa. Facebook, YouTube by museli rešpektovať, že na Slovensku nie je cenzúra". Video obsahovalo nasledujúce tvrdenie:

Zástupcovia opozície, ktorí sú v parlamente, nedostávajú ani zlomok toho priestoru, ako dostáva napríklad PS-ko. Pozrime sa na uplynulé štyri roky, ako to tu bolo. Média obsadili progresívci a toto sa nesmie stať.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-10-06 o 10.20.06.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v piatok 6. októbra o 08:19:23 2023 UTC)

Medzi opozíciu počas vlády Igora Matoviča patrila strana Smer a ĽSNS, neskôr aj SaS a poslanci Republiky a Hlasu. Republika a Hlas vznikli počas volebného obdobia odtrhnutím sa od materských strán.

Tvrdenia, že tieto strany dostávali viac mediálneho priestoru, nie sú pravdivé. Michaela Gánovská z politickej strany Republika svojím tvrdením v spomínanom tiktokovom videu narážala na odmietavý postoj médií voči strane Republika či ĽSNS. Je pravda, že určité slovenské médiá, ako napríklad denník SME, dlhodobo neponúkajú mediálny priestor stranám, ktoré prezentujú krajne pravicové názory. Tieto médiá už pred voľbami v roku 2020 nepozývali do predvolebných diskusií zástupcov strany ĽSNS. Tieto médiá však pôsobia v online a printovom priestore. Televízie ako Markíza, TA3, Joj ani RTVS, ktorými Gánovská argumentuje, sa týmto pravidlom neriadia.

Napríklad tu diskutoval predseda strany Republika (predtým člen strany ĽSNS) Milan Uhrík v RTVS a tu v Markíze. Tomáš Taraba (predtým ĽSNS, teraz SNS) tu vystupoval v televízii Joj, a tu Milan Mazurek (pretým ĽSNS, teraz Republika) v TA3.

Michal Kovačič, ktorý moderuje najpopulárnejšiu politickú reláciu Na Telo, pre denník Sme vysvetlil, že je otvorený diskutovať s každým politikom bez ohľadu na to, akej strany je členom, pokiaľ sa bude vedieť relevantne vyjdariť k diskutovanej téme. Televízia Markíza kategoricky neodmieta diskusie s krajne pravicovými stranami. Kovačič tvrdí, že s fašistickými stranami sa má diskutovať, keď to dáva dramaturgický zmysel. Ako príklad uviedol, že k téme očkovanie pozvali aj Mariána Kotlebu zo strany ĽSNS.

Gánovská zo strany Republika v spomínanom videu argumentuje, že Michal Šimečka, líder strany Progresívne Slovensko, bol pozývaný do diskusií neprimerane často pri pohľade na to, že jeho strana vôbec nebola v parlamente. "Je nemysliteľné, aby mal v médiách priestor predseda strany, ktorá nie je v parlamente," tvrdí Gánovská.

Pritom v najsledovanejšej politickej diskusii Na Telo TV Markízy vystúpil Šimečka v čase písania článku len päťkrát odvtedy, ako ho 7. mája 2022 zvolili členovia strany PS za svojho predsedu. A to konkrétne: 4. decembra 2022, 19. februára 2023, 23. apríla 2023, 18. júna 2023 a 17. septembra 2023. Poslanci Smeru, Hlasu, ĽSNS a Republiky sa v tomto období v relácii kumulatívne objavili niekoľkonásobne viac. Šimečka bol pre potreby diskusie posúdený za relevantného hosťa aj vtedy, keď nebol členom parlamentnej strany, a to najmä pre vzrastajúce preferencie voličov v predvolebných prieskumoch.

Ako sa vyberajú respondenti

Otázka výberu respondentov do televíznych diskusií na Slovensku eskalovala vo februári 2023, keď redaktorka RTVS Marta Jančkárová odmietla prijať do diskusie Ľuboša Blahu, nepozvaného politika Smeru, ktorý sa do relácie Sobotné dialógy dostavil namiesto pozvaného Mariána Kéryho. RTVS využila politiku tzv. prázdneho kresla, pre ktorú dostala Jančkárová výhražné e-maily a telefonáty.

Jančkárová pre Denník N vysvetlila, že proces výberu hostí je prispôsobený najmä aktuálnym témam a relevantnému postaveniu daných politikov ku konkrétnej téme. "Pochopiteľne zháňame do debaty niekoho, kto je čo najkompetentnejší k tomu povedať relevantné informácie." Jančkárová tiež upozornila, že novinári poznajú správanie konkrétnych politikov, na čo prihliadajú pri výbere: "Dlhé roky vieme, že medzi niektorými politikmi sú animozity. V každej jednej politickej strane sú ľudia, ktorí si nesadnú do jedného štúdia, aj keby sme čo robili s nejakým iným konkrétnym predstaviteľom. Napríklad s Ľubošom Blahom si drvivá väčšina koaličných politikov nesadne do jedného štúdia. Predstavitelia Smeru majú zase problém s Igorom Matovičom. To sú známe veci, ktorým čelia dramaturgovia všetkých veľkých médií, ktoré robia diskusie," opísala Jančkárová.

Redaktorka tiež dodala, že "je oveľa jednoduchšie robiť rozhovory s jednotlivými politikmi. Nie je to o tom, že by sme ustupovali politickým stranám, jednoducho sa snažíme zorganizovať debatu, aby divák, poslucháč mal relevantný názor aj z koalície, aj z opozície."

Odmietli pozvanie

Politici často zabúdajú na to, koľkokrát boli do diskusií pozvaní a toto pozvanie odmietli, čo automaticky viedlo k ich menšiemu mediálneho priestoru.

Napríklad Michal Kovačič v rozhovore pre denník Sme pripomenul, že v minulosti sa mu predseda hnutia Oľano Igor Matovič sťažoval na to, že je málo pozývaný do relácie Na telo. „On si nie celkom dobre pamätal, koľkokrát sme ho volali. Ja som mu pripomenul, že to bolo viackrát, ako sa mu zdalo." Kovačič tvrdí, že to nemá spočítané, ale snažil sa mu kontinuálne ponúkať možnosť vystúpiť v diskusiách, čo Matovič opakovane odmietal, a to napríklad kvôli ďalším hosťom, s ktorými mal v relácii diskutovať.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš