Fact Check: Daniel Milo NECHCE vypnúť Telegram na Slovensku

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Daniel Milo NECHCE vypnúť Telegram na Slovensku Neuskutočniteľné

Chce riaditeľ Centra pre boj proti hybridným hrozbám Daniel Milo vypnúť Telegram na Slovensku? Nie, nie je to pravda: Vyhľadávanie frázy "Daniel Milo chce vypnúť Telegram" pomocou indexu tisícov kredibilných spravodajských webov Google News nepreukázalo žiadne spravodajské pokrytie tejto informácie v serióznych médiách. Daniel Milo zároveň toto tvrdenie poprel vo vyjadrení pre Lead Stories. "Tieto vyjadrenia Daniela Bombica sú samozrejme úplný nezmysel, nakoľko [vypnutie Telegramu] nie je technicky ani právne možné," povedal Milo.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu na TikToku (archivovanom tu), kde bolo publikované účtom @romipe78 5. októbra 2023, bez titulku. Známy slovenský dezinformátor Daniel Bombic vo videu tvrdil:

To, čo urobil [Milo] s Gerulatou, tie zmluvy, že Gerulata sonduje a špehuje Telegram, nie súkromné konverzácie a nie súkromné skupiny, tak to urobili na jednu jedinú vec - aby tam našli svoje čarovné slovíčka, ktoré oni dopredu určia ako extrémistické a aby kvôli tomu sa pokúsili vyplnúť Telegram na Slovensku. Kvôli tomu, čo sa stalo cez voľby, kvôli Ukrajine, kvôli zlým extrémistom, ako je Danny Kollár.

Screenshot 2023-10-06 at 15.16.38.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený v piatok 6. októbra o 13:16:38 UTC)

Dezinformácia sa objavila aj v inom videu na TikToku, napríklad tu.

Na Daniela Bombica, známeho aj ako Danny Kollár, sú vydané tri európske zatykače na základe obvinení zo šírenia extrémistických materiálov, účasti na kyberšikane a zverejňovania osobných informácií osôb, ktoré sa dostali do jeho nemilosti. Podľa Denníka N sa Bombic snaží prezentovať ako najväčší radikál medzi slovenskými šíriteľmi dezinformácií. Jeho videá bežne obsahujú vulgarizmy, antisemitizmus alebo homofóbiu. Bombic počas predvolebnej kampane v septembri 2023 vyjadroval podporu viacerým politikom vrátane členov strany Smer-SD, ktorá napokon zvíťazila v parlamentných voľbách.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš