Fact Check: Ukrajina NEUDRŽIAVA diplomatické vzťahy s Ruskom

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Ukrajina NEUDRŽIAVA diplomatické vzťahy s Ruskom Žiaden Vzťah

Udržiava Ukrajina diplomatické vzťahy s Ruskom napriek vojne? Nie, to nie je pravda: medzi Ruskom a Ukrajinou v súčasnosti neexistujú žiadne diplomatické vzťahy. Ukrajina prerušila (archivované tu) všetky diplomatické vzťahy s Ruskom v reakcii na ruskú inváziu (archivované tu) vo februári 2022.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 14 júla, 2023. Toto v ňom zaznelo:

Ak vám niekto hovorí a neustále opakuje tie isté vymyslené legendy, že medzi Ruskom a Ukrajinou neexistujú diplomatické vzťahy, nenechajte sa oklamať. Nemôžete byť všetci takí jednoduchí.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2023-07-26 at 14.35.09.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Jul 26 12:35:00 2023 UTC)

Toto tvrdenie sa objavilo po tom, ako Turecko 8. júla 2023 vrátilo do vlasti (archivované tu) viac ako päť ukrajinských vojnových zajatcov. Video na TikToku vykresľuje situáciu ako výsledok diplomatickej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou, ale neuvádza žiadne dôkazy, ktoré by toto tvrdenie potvrdzovali.

Oficiálne vyhlásenie (archivované tu) ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámilo, že diplomatické vzťahy s Ruskou federáciou boli prerušené po útoku na Ukrajinu 24. februára 2022. Rusko sa tiež sťažovalo na Turecko, ktoré prepustilo zajatcov späť na Ukrajinu, pričom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (archivované tu) obvinil Turecko, že porušilo podmienky výmeny zajatcov a neinformovalo Moskvu o svojich plánoch.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš