Fact Check: NIE JE pravda, že 80 percent Slovákov je proti vyzbrojovaniu Ukrajiny

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE JE pravda, že 80 percent Slovákov je proti vyzbrojovaniu Ukrajiny Zneužité Dáta

Je 80 až 86 percent Slovákov proti posielaniu zbraní na Ukrajinu, ako hovorí slovenský poslanec Ľuboš Blaha? Nie, to nie je pravda: Ide o nesprávny výklad údajov z prieskumu o podpore slovenskej verejnosti smerom k vyzbrojovaniu Ukrajiny.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 5. júna 2023. Takto sa začínal:

Ak podľa Globsecu a Denníka N odmietne zbrojenie Ukrajiny 80-86 percent ľudí, tak tých 14 percent, ktorí ho chcú, je v menšine.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2024-07-16 201717.png

(Zdroj: Snímka obrazovky z TikToku urobená v Fri Jun 9 14:40:26 2023 UTC)

Údaje citované Denníkom N (archivované tu), ktoré Ľuboš Blaha cituje, ukazujú graf z online sociologického prieskumu agentúry Ipsos. V prieskume spoločnosti Ipsos sa respondentov pýtali, ako by malo Slovensko pomôcť Ukrajine, pričom ponúkalo šesť rôznych možností. Jednou z možností bolo posielanie zbraní na Ukrajinu. Účastníci mohli vybrať viacero odpovedí. Prieskum ukázal, že 14 percent respondentov si zvolilo posielanie zbraní ako jednu z preferovaných možností pomoci Ukrajine.

Prieskum agentúry Ipsos neposkytuje konkrétne informácie o počte ľudí, ktorí sú proti posielaniu zbraní na Ukrajinu. Tieto údaje nie sú k dispozícii v pôvodnom súbore údajov, ku ktorému mala spoločnosť Lead Stories prístup a ktoré preskúmala.

Je dôležité poznamenať, že to, že 14 percent ľudí vyjadrilo podporu zaslaniu zbraní na Ukrajinu, nemusí nutne znamenať, že zvyšní respondenti sú proti.

Screenshot 2023-06-12 at 14.26.03.png

Screenshot of the original infographic in Dennik N with translated captions.

Blaha sa pri týchto údajoch odvoláva aj na slovenský Think-Tank Globsec, avšak otázku o podpore zásielok zbraní na Ukrajinu organizácia do svojho prieskumu Trendy 2023 (archivované tu) nezaradila. Preto tvrdenie, že ľudia sú proti zbrojeniu Ukrajiny, je vymyslené a chýba mu akýkoľvek faktický základ.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš