Fact Check: Organizácie spojené so Šimečkom NEDOSTALI granty vďaka jeho pôsobeniu v parlamente

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Organizácie spojené so Šimečkom NEDOSTALI granty vďaka jeho pôsobeniu v parlamente Neprepojení

Berie rodina predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku štátne peniaze cez svoje organizácie vďaka tomu, že Šimečka je v politike, ako to tvrdí premiér Robert Fico? Nie, to nie je pravda: jedna z troch organizácií poberajúca štátne dotácie, na ktoré Fico útočil, nemá so Šimečkom nič spoločné, je však pomenovaná po jeho dedovi, filozofovi a disidentovi Milanovi Šimečkovi. Ďalšie dve organizácie členov rodiny Michala Šimečku, ktoré Fico spomínal, dostávali štátnu podporu aj za jeho vlád.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované 25. augusta s titulkom "Takto to vyzerá, keď sa progresívci nacucnú na verejné financie". Vo videu zaznelo:

Šimečkovci doslova vysávajú cez rodinu a ich nastrčených poskokov štátne peniaze a tvária sa urazene, že sa ich to osobne dotýka, keď sa ukazuje pravda.
ÁNO, pravda je len jedna a očividne bolí.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-09-11 at 16.22.11.png

Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Wed Sep 09 16:22:11 2024 CET

Premiér Róbert Fico na tlačovej konferencii 23. augusta upozornil na finančné dotácie a podporu štátu pre tri organizácie: Nadáciu Milana Šimečku, Projekt Fórum a občianske združenie Bod.y. Nadácia nesie meno starého otca predsedu PS Milana Šimečku, pričom v jej správnej rade pôsobí jeho strýko Peter Šimečka. V organizácii Projekt Fórum zastáva funkciu štatutárky jeho matka Marta Šimečková a tanečné štúdio Bod.y vedie jeho partnerka Soňa Ferienčíková. Fico na ďalšej tlačovej konferencii tiež priamo označil Šimečkovu rodinu za príživnícku a obnivil ju z krádeže štátnych peňazí. "Žili na úkor štátnych dotácií, ktoré mali ísť na projekty, ale si to nechávali," povedal Fico. Pre toto tvrdenie však neposkytol žiadne dôkazy, dokonca povedal, že ešte len bude žiadať Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, či nedošlo ku krádeži.

Screenshot 2024-09-11 at 16.42.34.png

Zdroj: Screenshot z Facebooku vyhotovený Wed Sep 09 16:42:34 2024 CET

Fico tvrdil, že tieto organizácie dostali z verejných zdrojov viac ako 1,1 milióna eur od roku 2020, keď Smer prehral voľby a pri moci sa postupne vystriedali vlády Igora Matoviča (OĽaNO), Eduarda Hegera (OĽaNO) a úradnícka vláda. To je pravda, Fico však zamlčal, že tieto inštitúcie vznikli oveľa skôr a podporu získavali aj predtým, za jeho vlád.

Tu vidieť, odkedy organizácie pôsobia:

kolazfinstat_image.jpg

Zdroj: Koláž screenshotov z finančného registra Finstat, vyhotovené v stredu 9. septembra.

Vyhľadávanie z Centrálneho registra zmlúv navyše ukazuje (zmluvy Projektu fórum sú tu, Nadácie Milana Šimečku tu, Bod.y tu), že vybrané organizácie poberali štátne financie už pred vstupom Michala Šimečku do politiky. Strana Progresívne Slovensko nikdy nebola vo vláde rovnako ako jej súčasný predseda Michal Šimečka, ktorý bol zvolený do parlamentu prvýkrát na jeseň 2023. Na prideľovanie dotácií pre spomínané organizácie nemohol mať Šimečka žiadny dosah. Okrem toho Nadácia Milana Šimečku je len pomenovaná po jeho starom ocovi a predseda PS nemá s ňou nič spoločné. Neexistuje dôkaz, že by bol Šimečka s Nadáciou finančne prepojený.

Nadácia Milana Šimečku, len nesie meno významného československého disidenta, filozofa a spisovateľa Milana Šimečku; starého otca politické lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. Nadáciu založili siedmi priatelia Milana Šimečku krátko po jeho smrti: Martin Bútora, Juraj Flamik, Fedor Gál, Miroslav Kusý, František Mikloško, Peter Tatár a Peter Zajac. Vznikla v roku 1991 a pomáhala s demokratizačnými procesmi a budovaním občianskej spoločnosti. V organizáci nepracuje žiadny rodinný člen Michala Šimečku. Jedine jeho ujo, Ptere Šimečka, sedí v správnej rade.

Okrem toho, prideľovaní dotácií rozhodujú niekoľkočlenné odborné komisie.

Screenshot 2024-09-11 at 16.58.15.png

Zdroj: Screenshot z Centrálneho registra zmlúv organizácie Projekt Fórum vyhotovený Wed Sep 09 16:58:15 2024 CET

Screenshot 2024-09-11 at 17.06.27.png

Zdroj: Screenshot z Centrálneho registra zmlúv organizácie Bod.y vyhotovený Wed Sep 09 17:06:27 CET

Screenshot 2024-09-11 at 17.09.35.png

Zdroj: Screenshot z Centrálneho registra zmlúv organizácie Nadácia milana Šimečku vyhotovený Wed Sep 09 17:09:35 CET

Skutočnosť, že tieto organizácie získavali finančnú podporu aj po roku 2020, keď skončila vláda Smeru-SD, neznamená, že by sa Šimečkova rodina obohacovala na verejných zdrojoch alebo že by Michal Šimečka konal nečestne.

Organizácie stoja za projektmi a podujatiami s dlhoročnou tradíciou, ktoré získavali podporu od štátu bez ohľadu na to, kto bol práve pri moci, teda aj za Ficových vlád.

Projektu Fórum vznikiol s cieľom podporiť vzdelávanie, kultúru, či priestro na diskusiu. Organizujú medzinárodné podujatie s názvom Stredoeurópske fórum, kde si volajú významných hostí zo zahraničia. Ďalším ich projektom je napríklad Salon - internetový portál, ktorý prináša aktuálny prehľad najzaujímavejších textov, ktoré vychádzajú v najvýznamnejších printových a internetových periodikách sveta. Doposiaľ bolo na portáli citovaných alebo preložených asi 200 autorov, ktorých profily sú k dispozícii na webovej stránke.

Nadácia Milana Šimečku zasa dlhodobo organizuje festival fjúžn, ktorým sa snažia posilňovať a zviditeľňovať komunitné projekty a umenie menšín na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pomocou vzdelávacích programov s názvom Vedieť nestačí sa snažia rozvíjať učiteľov, študentov tak, aby vedeli reagovať na rozmanitosť v minulosti a v súčasnosti. A v programe Spoločnosť pre všetkých podporujú samosprávy a školy, aby dokázali reagovať na rôznorodosť ľudí a reflektovali ich potreby.

Združenie Bod.y sa zameriava na tvorbu a produkciu nových tanečných diel mladých slovenských a zahraničných umelcov so zámerom na súčasný scénický tanec, ktorý spája performatívne disciplíny, ako aj na tanečné filmy, videoart a site specific performance. Zároveň iniciuje vznik nových diel.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš