Fact Check: NIE JE pravda, že Sovietsky zväz vojensky neokupoval Československo

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: NIE JE pravda, že Sovietsky zväz vojensky neokupoval Československo Prišli Vojská

Je pravda, že Sovietsky zväz v roku 1968 neokupoval Československo vojenskou silou? Nie, to nie je pravda: Sovietsky zväz spolu s armádami krajín Varšavskej zmluvy vykonali v auguste 1968 plnú vojenskú inváziu a následnú okupáciu Československa.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @harabinharabin, 27. augusta 2024. V príspevku sa nachádzal výrok slovenského prezidentského kandidáta, bývalého sudcu a bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina:

Hovorí sa o okupácii v 68. roku. Tak, čo je okupácia? Okupácia je, keď jeden štát napadne druhý štát, vyvraždí odporcov napadnutia, zvyšnú časť, ktorá nebola schopná odporu, zotročí, a vykráda celý štát, ekonomicky, zdrojovo, surovinovo.
Sovietsky zväz tu prišiel vykrádať? Vykrádal našu ekonomiku? Veď to nemôže nikto povedať. Takže bola to okupácia politická, ale nie vojensko-ekonomická.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Screenshot 2024-09-24 at 14.33.31.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Tue Sep 24 12:33:31 2024 UTC)

Sovietska armáda, ako aj armády krajín patriacich do Varšavskej zmluvy, uskutočnili 20. augusta 1968 rozsiahlu vojenskú inváziu do Československa. Píše o tom aj český Ústav pro studium totalitních režimů (archivované tu), ktorý vedecky skúma dve neslobodné obdobia novodobých českých dejín, teda nacistickej okupácie v rokoch 1939-1945 a obdobie komunistickej vlády medzi rokmi 1948-1989. Ústav uvádza, že:

Počet vojakov prvého sledu, ktorí sa zúčastnili invázie, sa odhaduje na 70 000 mužov a 1 800 tankov z Poľska, 35 000 vojakov a 1 300 tankov z NDR, 40 000 vojakov a 1 500 tankov z Maďarska; spolu s nimi prekročilo hranice 20 000 mužov tylových oddielov, špeciálnych technických jednotiek a polície, spolu 160 000 mužov a 4 600 tankov.

Okupácia si vyžiadala aj mnoho obetí (archivované tu). O život kvôli nej prišlo 137 ľudí a 500 ostalo zranených.

To, že išlo o vojenskú okupáciu pre potvrdzuje aj slovenský Ústav pamäti národa:

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 a následné zotrvanie sovietskej armády do roku 1991 boli vojenskou okupáciou. Šlo o neodôvodnený a nelegitímny vojenský zásah, ktorý bol až dodatočne "legalizovaný" zmluvou o podmienkach dočasného pobytu sovietskych vojsk na území Československej socialistickej republiky.

Podľa Cambridgeského slovníka (archivované tu) je okupácia "situácia, keď armáda alebo skupina ľudí vstúpi na nejaké miesto a ovládne ho."

A práve to sa v auguste 1968 stalo. Detaily dopĺňa aj historička Petra Hudek z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied:

Nasadenie vojsk, známe ako operácia Dunaj, bolo vopred naplánované a koordinované členskými štátmi Varšavskej zmluvy (Sovietsky zväz, Poľská ľudová republika, Maďarská ľudová republika, Nemecká demokratická republika a Bulharská ľudová republika). Cieľom tejto intervencie bolo potlačiť údajne prebiehajúcu „kontrarevolúciu", ktorá by mohla ohroziť socialistické zriadenie v Československu, zastaviť reformné hnutie Pražskej jari a obnoviť socialistickú diktatúru sovietskeho typu. Tento zásah bol hrubým porušením medzinárodného práva, konkrétne princípu suverenity nezávislého štátu.

Sovietskí okupanti v roku 1968 zatkli (archivované tu) vrchných predstaviteľov československej vlády spolu s generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Alexandrom Dubčekom a odvliekli ich do Moskvy.

Unesení členovia vlády následne po dlhých vyjednávaniach v Moskve podľahli nátlaku sovietskej strany a zaviazali sa pripraviť dohodu o legalizácii pobytu sovietskych vojsk na území Československa. V krajine nasledovalo obdobie normalizácie, v ktorom si Sovietska moc vynútila zrušenie všetkých demokratizačných zmien, ktoré sa uskutočnili od začiatku roka 1968.

Zahraniční vojaci zostali v Československu až do roku 1991 (archivované tu).

Nie je tiež pravda, že Sovietski okupanti nekradli. Do 17. decembra 1968 porušili príslušníci okupačných vojsk československé zákony približne v 2 100 prípadoch na celom území Československa. Išlo o celý rad porušení zákona zo strany intervenčných vojsk, od drobných krádeží až po znásilnenia či lúpeže, píše Ústav pro studium totalitních režimů v publikácii Kriminalita příslušníků okupačních sil v Československu v roce 1968 (archivované tu).

V roku 1968 podľa publikácie ukradli okupanti tovar za takmer trištvrte milióna korún. Najviac ich zaujímali peniaze, alkoholické nápoje, cigarety, hodinky, zlato a ďalšie veci, ktoré sa dali ľahko speňažiť. Na krádeže využívali každú príležitosť vrátane výkonu svojich služobných povinností. V niektorých prípadoch - najmä pri obsadzovaní alebo prehľadávaní rôznych objektov - mali krádeže podobu rabovania.

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš