Fact Check: Spojené štáty NIE SÚ na vine ukrajinskému hladomoru

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Spojené štáty NIE SÚ na vine ukrajinskému hladomoru Bol to Stalin

Spôsobili Spojené štáty hladomor na Ukrajine? Nie, to nie je pravda: hladomor, ktorý pripravil o život milióny Ukrajincov, bol plánom Stalina, Molotova, Kaganovicha a ďalších predstaviteľov Sovietskeho zväzu, ako zlikvidovať ukrajinskú snahu o samostatnosť a autonómiu.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) na TikToku, kde bolo publikované účtom @predseda_vlady_marcel 29. októbra. V príspevku autor odporúča knihu ruského propagandistu Valerij Pjakina o Boľševikoch, ktorú komentuje takto:

Dozviete sa [v knihe] niečo o hladomore, ktorý mal spôsobiť Stalin, pričom ho spôsobili Američania tým, že požadovali platby v obylí a pšenici, čo je arogancia nad aroganciu.

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

TikTok screenshot

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Mon Nov 13 15:22:48 2023 UTC)

Ako píše ukrajinské Múzeum Hladomoru, Hladomor bol genocídou ukrajinského národa spáchaná v rokoch 1932-1933. Vedenie Sovietskeho zväzu ju spáchalo s cieľom potlačiť Ukrajincov a v konečnom dôsledku zlikvidovať ukrajinský odpor voči režimu vrátane snáh o vybudovanie nezávislého ukrajinského štátu." Genocída bola zorganizovaná a spáchaná legalizáciou násilia a masového zabíjania Ukrajincov vladnymi zástupcami. Podľa múzea to potvrdzuje 400 archívnych dokumentov.

Od roku 1928 sovietski úradníci skonfiškovali obilie miliónov ukrajinských roľníkov, ktoré prevážali do miest a fabrík a vyvážali ich za tvrdú menu, píše Financial Times. Výsledkom boli 4 milióny ukrajinských obetí.

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš